Vitamine D
Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D. Ons lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met ultraviolette B-stralen uit zonlicht. We hebben vitamine D nodig om gezond te blijven. Het zorgt voor sterke botten en spieren én speelt een belangrijke rol bij het op peil houden van je weerstand. Ook blijkt vitamine D het risico op darmkanker te verlagen.
Zonlicht: bron van vitamine D
Voor het aanmaken van vitamine D is het voor de meeste mensen voldoende om dagelijks:
- in de lente en zomer
- met handen, gezicht en nek onbeschermd
- een kwartier in de zon te zijn*
* Het is nog beter om met zoveel mogelijk huid in de zon te zijn. Maar dan niet langer dan een paar minuten! Dat kan echter niet altijd.
Voorkom zonverbranding
Geniet na de onbeschermde minuten wel weer beschermd van de zon. Kijk uit voor zonverbranding, zeker bij kinderen. Zij moeten altijd beschermd zijn.
Lang zonnen is onnodig en raden we af. Daarnaast is het voorkomen van zonverbranding heel belangrijk. De gevolgen van zonverbranding, merk je pas uren nadat je uit de zon bent.
Kwetsbare groepen
Veel Nederlanders lijken in de zomer voldoende vitamine D aan te maken. Maar sommige groepen hebben meer vitamine D nodig dan zij uit zonlicht (en voeding) halen: jonge kinderen, ouderen, mensen met een van nature donkere huidskleur, mensen die weinig buiten komen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. Voor hen is het advies om extra vitamine D te nemen via een voedingssupplement.
Vitamine D-tekort door het smeren van zonnebrand?
Zonnebrandcrème houdt uv-straling tegen, maar het houdt niet alle straling tegen. Je maakt dus ook nog vitamine D aan als je je hebt ingesmeerd. Maar dan moet je wel langer dan een kwartier in de zon. De meeste mensen die zich met zonnebrandcrème beschermen doen dat ook wel.
Zonnebankgebruik
Zonnebanken leveren een hoge dosis uv-straling in een korte tijd. Dit is een extra risico op het verbanden van de huid en het krijgen van huidkanker. Ga niet onder de zonnebank voor de aanmaak van vitamine D. Overleg bij een vitamine D-tekort liever met de huisarts of apotheek wat de beste manier is om dit aan te pakken.