Amsterdam,
21
december
2022
|
21:07
Europe/Amsterdam

Zelfonderzoek

Ken je lichaam en wees alert op veranderingen 

Zelfonderzoek is een eenvoudig hulpmiddel om afwijkingen op te sporen die kunnen wijzen op kanker. Als je weet hoe je lichaam eruitziet en aanvoelt, merk je veranderingen eerder op. De (huis)arts kan daar dan verder naar kijken. 

Met zelfonderzoek zijn vooral tekenen van huidkanker, borstkanker, schaamlipkanker, vaginakanker en zaadbalkanker op te sporen. Denk aan groeiende moedervlekken of knobbels in borst of zaadbal. Dieper in het lichaam gelegen veranderingen zijn moeilijker te herkennen. Deze voel en zie je meestal niet en geven ook niet altijd klachten. 

Zelfonderzoek biedt geen garantie dat je er op tijd bij bent, maar kan daar wel aan bijdragen. In individuele gevallen geeft dat het voordeel van een succesvollere en/of minder ingrijpende behandeling. Zelfonderzoek is geen vervanging van andere vroege opsporingsmethoden zoals de bevolkingsonderzoeken, maar een laagdrempelige aanvulling daarop. 

Advies 

  • Ken je lichaam en raak ermee vertrouwd. Als je weet hoe je lichaam eruitziet en aanvoelt, merk je veranderingen eerder op. 
  • Wees alert op veranderingen en klachten. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts. Doe dit sowieso bij klachten en veranderingen die niet overgaan. Ga ook meteen naar de dokter bij alarmerende signalen zoals bloed in de ontlasting of vaginale bloeding buiten de menstruatie om. 

Onderzoek jezelf niet te vaak. Geleidelijke veranderingen vallen dan juist minder goed op. Voor mensen met een verhoogd risico op kanker, bijvoorbeeld vanwege erfelijke aanleg, kan structurele zelfcontrole wel aangewezen zijn. Bespreek met je (huis)arts wat voor jou het beste is. 

Zo onderzoek je jezelf 

Zelfonderzoek bestaat uit een combinatie van kijken en voelen. Betrouwbare informatie over hoe je dat doet en waar je op moet letten vind je hier: 

Borstkanker 

Huidkanker 

Zaadbalkanker 

Schaamlip- en vaginakanker