KWF Nieuws - Standpunten - Voor de pers

KWF in de media

RSS feed - KWF in de media (opens in new window) Toon alles

Weghalen van eileiders kan eierstokkanker voorkomen

Eierstokkanker kan ontstaan in de eileiders. Door het weghalen van de eileiders bij vrouwen die een gynaecologische buikoperatie ondergaan, is eierstokkanker te voorkomen. Deze optie is nu opgenomen in de landelijke richtlijnen van gynaecologen. Ook is er een laagdrempelige keuzehulp ontwikkeld. Dit resultaat komt mede voort uit het KWF-onderzoek van Joanne de Hullu (project 11515).
28
feb
2024
www.catharinaziekenhuis.nl

Nieuwe ontlastingstest spoort darmkanker beter op

Een nieuwe ontlastingstest spoort voorstadia van darmkanker beter op dan de huidige test. Dit kan het aantal nieuwe gevallen van darmkanker en de sterfte door darmkanker verder verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek, mede mogelijk gemaakt door KWF.
10
feb
2024
avl.nl

Nieuw aanknopingspunt behandeling erfelijke borst- en eierstokkanker

Onderzoekers van het LUMC, UMCG, UMC Utrecht (Nederland) en het NIH (Verenigde Staten) hebben ontdekt dat het eiwit EXO1 een belangrijke rol speelt bij borst- en eierstokkanker met een bepaalde erfelijke DNA-fout (BRCA1-mutatie). Kankercellen zonder EXO1 kunnen hun DNA-schade niet goed repareren en gaan dood. Dit biedt nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van borst- en eierstokkanker met deze mutatie. Het resultaat komt mede voort uit het KWF-onderzoek van Sylvie Noordermeer (project 13472).
29
jan
2024
www.lumc.nl
Tweets
 

Contact

KWF Publieksservice
020 570 05 70 (ma t/m vr 9.00 - 17.00 uur)

Voor de pers

Ben je journalist of een andere vertegenwoordiger van de media? Met vragen kun je terecht bij onze woordvoerders.

Neem contact op met een van onze woordvoerders