KWF Nieuws - Standpunten - Voor de pers - In de media

In de media

Filter items by date
Period:
-
Bacteriën in uitzaaiingen in kaart gebrachtopens in new window
Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek hebben in kaart gebracht welke bacteriën in uitzaaiingen leven. Hun analyse onthult hoe divers deze medebewoners zijn en hoe ze samenleven met kankercellen en hun omgeving. Zo verminderen sommige bacteriën het effect van immuuntherapie. Deze studie maakt de weg vrij voor meer inzicht in hoe bacteriën kanker(therapie) helpen of tegenwerken.
10
apr
2024
www.avl.nl
Beter begrijpen hoe borstkanker werktopens in new window
In haar onderzoek naar de reactie van borstkanker op het hormoon oestrogeen, onderzocht promovenda Stacey Joosten niet alleen hormoongevoelige borstkanker bij vrouwen na de overgang, maar bewust ook bij mannen en vrouwen vóór de overgang. Juist om nóg beter te begrijpen hoe dat type borstkanker werkt.
09
apr
2024
www.tue.nl
De KNVB en La Roche-Posay slaan handen ineen voor zonbeschermingopens in new window
De KNVB en huidverzorgingsmerk La Roche-Posay slaan de handen ineen voor een zonnig partnership. Een partnership met de focus op het insmeren en beschermen van de huid tijdens zonnige voetbalmomenten, met als doel bewustwording te creëren over het belang van huidbescherming tegen UV-straling voor zowel voetballers als supporters.
02
apr
2024
www.knvb.nl
De PUMP-IT-studie: chemo via onderhuidse pomp bij uitgezaaide darmkankeropens in new window
Dankzij financiële steun van KWF vinden meerdere onderzoeken plaats naar de chemopomp. Deze onderhuidse pomp geeft heel plaatselijk een hoge dosis chemotherapie af. De PUMP-IT studie richt zich op leveruitzaaiingen bij darmkanker.
29
mrt
2024
www.avl.nl
Nieuw behandelprincipe: kankercellen oververhittenopens in new window
Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek boekten verrassende resultaten door kankercellen in het lab extra te stimuleren en ze daarna te raken op hun zwakke plek: stress.
27
mrt
2024
www.avl.nl
Weghalen van eileiders kan eierstokkanker voorkomenopens in new window
Eierstokkanker kan ontstaan in de eileiders. Door het weghalen van de eileiders bij vrouwen die een gynaecologische buikoperatie ondergaan, is eierstokkanker te voorkomen. Deze optie is nu opgenomen in de landelijke richtlijnen van gynaecologen. Ook is er een laagdrempelige keuzehulp ontwikkeld. Dit resultaat komt mede voort uit het KWF-onderzoek van Joanne de Hullu (project 11515).
28
feb
2024
www.catharinaziekenhuis.nl
Nieuwe ontlastingstest spoort darmkanker beter opopens in new window
Een nieuwe ontlastingstest spoort voorstadia van darmkanker beter op dan de huidige test. Dit kan het aantal nieuwe gevallen van darmkanker en de sterfte door darmkanker verder verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek, mede mogelijk gemaakt door KWF.
10
feb
2024
avl.nl
Nieuw aanknopingspunt behandeling erfelijke borst- en eierstokkankeropens in new window
Onderzoekers van het LUMC, UMCG, UMC Utrecht (Nederland) en het NIH (Verenigde Staten) hebben ontdekt dat het eiwit EXO1 een belangrijke rol speelt bij borst- en eierstokkanker met een bepaalde erfelijke DNA-fout (BRCA1-mutatie). Kankercellen zonder EXO1 kunnen hun DNA-schade niet goed repareren en gaan dood. Dit biedt nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van borst- en eierstokkanker met deze mutatie. Het resultaat komt mede voort uit het KWF-onderzoek van Sylvie Noordermeer (project 13472).
29
jan
2024
www.lumc.nl
MRI-scan verbetert behandelnauwkeurigheid bij uitgezaaide darmkankeropens in new window
Met informatie van een MRI-scan zijn betere behandelplannen te maken voor patiënten met naar de lever uitgezaaide darmkanker. Dat blijkt uit onderzoek dat mede mogelijk werd gemaakt door (donateurs van) KWF. In de CAMINO-studie werd de meerwaarde van MRI onderzocht bij 298 patiënten uit 14 ziekenhuizen. De onderzoekers ontdekten dat het behandelplan bij een derde van de patiënten wijzigde na analyse van MRI-beelden. Sommige patiënten bleken meer behandeling nodig te hebben, anderen juist minder.
12
dec
2023
amsterdamumc.org
KWF: 1 op de 3 kankergevallen is te voorkomen, roken grote boosdoeneropens in new window
Een derde van alle kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een ongezonde leefstijl en leefomgeving. Dat blijkt uit onderzoek van TNO. Volgens KWF Kankerbestrijding zijn er tot 40.000 gevallen te voorkomen door gezonder te leven.
24
nov
2023
nos.nl
10 getalenteerde jonge onderzoekers sluiten zich aan bij Oncode Instituteopens in new window
Tien getalenteerde jonge onderzoekers en hun team sluiten zich aan bij Oncode Institute! Als hoofdfinancier van het instituut zijn wij erg blij met deze uitbreiding. Zo kunnen wij nog meer impact maken voor kankerpatiënten.
06
nov
2023
oncodeinstitute.nl
Onderzoek naar erectieproblemen na prostaatverwijderingopens in new window
Jaarlijks ondergaan zo’n 3.000 mannen in Nederland een operatieve prostaatverwijdering vanwege prostaatkanker. Die ingreep leidt vaak tot erectieproblemen, mogelijk ook als gevolg van een verlaagd testosteron. In het CWZ en samenwerkende ziekenhuizen vindt onderzoek plaats of testosterontherapie het seksueel functioneren verbetert.
01
nov
2023
www.cwz.nl
Jaren verschil in toegang tot nieuwe kankermedicijnen voor Europese patiëntenopens in new window
Patiënten met kanker krijgen in Europa niet allemaal tegelijk toegang tot de nieuwste medicijnen tegen kanker, nadat die zijn goedgekeurd door de European Medicines Agency (EMA). Dit blijkt uit een studie van het Nederlands Kanker Instituut en het European Fair Pricing Network.
31
okt
2023
www.avl.nl
Primeur mede dankzij KWF-financiering: opsporing longkanker met robotopens in new window
Het Radboudumc zet een robot in om tumoren diep in de longen op te sporen. Vroegtijdige opsporing en behandeling van longkanker kan veel levens redden. Het Radboudumc neemt de robot-bronchoscoop vanaf 1 januari 2024 in gebruik en is daarmee het eerste ziekenhuis in de EU met deze technologie. Deze primeur is mede mogelijk gemaakt door (donateurs van) KWF.
19
okt
2023
www.radboudumc.nl
Onderzoek naar nieuwe behandeling bij leverkankeropens in new window
Nieuwe behandelmethode moet ervoor zorgen dat meer mensen met leverkanker een operatie kunnen ondergaan. De DRAGON Primary trial gaat binnenkort van start en wordt mogelijk gemaakt door (donateurs van) KWF.
13
okt
2023
www.mumc.nl
Oncode-resultaat gaat wereld over: snelle AI helpt chirurg tijdens hersentumoroperatieopens in new window
Dankzij nieuwe AI-technologie is het mogelijk om hersentumorweefsel binnen 1,5 uur te analyseren. Met die informatie kunnen chirurgen tijdens de operatie bepalen hoe ze de tumor het beste kunnen verwijderen. De resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Nature. In The New York Times verscheen een interview met projectleider Jeroen de Ridder.
12
okt
2023
oncodeinstitute.nl
Deelnemers gezocht voor KWF-onderzoek naar chronische pijn na borstkankerbehandelingopens in new window
In de AMAZONE-studie onderzoekt men of online cognitieve gedragstherapie rondom de borstoperatie het ontstaan van blijvende pijnklachten na borstkankerbehandeling kan voorkomen. Deelname aan de studie is nog mogelijk.
10
okt
2023
www.maastrichtuniversity.nl
KWF-onderzoek: veel variatie in het geven van chemotherapie vóór een blaaskankeroperatieopens in new window
Uit het KWF-onderzoek BlaaskankerZorg In Beeld blijkt dat er grote ziekenhuisvariatie bestaat in het gebruik van neoadjuvante chemotherapie (chemotherapie voorafgaand aan een operatie) bij patiënten met spierinvasieve blaaskanker. Dit lijkt impact te hebben op de overleving van de patiënt. De variatie kan voor een deel worden verminderd door betere naleving van de richtlijnen.
21
sep
2023
iknl.nl
Start van Oncode Accelerator: patiënt centraal bij de ontwikkeling van medicijnenopens in new window
Oncode Accelerator wil de ontwikkeling van veilige, gepersonaliseerde en effectieve therapieën versnellen door de patiënt centraal te zetten.
09
sep
2023
oncodeinstitute.nl
Erasmus MC: KWF-beurs voor onderzoek naar eierstokkankeropens in new window
Een team onder leiding van gynaecologisch-oncoloog dr. Heleen van Beekhuizen ontvangt een KWF-subsidie van 1,5 miljoen voor onderzoek naar eierstokkanker.
03
aug
2023
amazingerasmusmc.nl
NOS: Superstofzuiger kan niet alle glassplinters monument opruimenopens in new window
Nog niet alle glassplinters van het vernielde monument voor overleden kankerpatiënten in Dronten zijn opgeruimd. Dat meldt KWF Kankerbestrijding. Op de plek van het monument zijn waarschuwingsborden geplaatst om bezoekers erop te wijzen dat er nog kleine scherven kunnen liggen.
01
aug
2023
nos.nl
KWF: "er bestaat geen gezonde hoeveelheid alcohol". Gevaar van alcohol zwaar onderschatopens in new window
Vandaag gaat de campagne ‘Op je gezondheid’ van start, een initiatief namens Maag Lever Darm Stichting en KWF Kankerbestrijding, in het kader van de Gezonde Generatie. Het doel: kennis delen en bewustwording creëren. Alcohol drinken vergroot de kans op zeven soorten kanker. Het gaat om een vergrote kans op mond-, keelholte-, strottenhoofd-, slokdarm-, borst-, lever- en darmkanker.
03
jul
2023
www.ad.nl
Deelnemers gezocht voor KWF-onderzoek naar mindfulness-based cognitieve therapie!opens in new window
KWF is financier van het buddy-onderzoek naar de effectiviteit van twee vormen van mindfulnesstraining in het verminderen van gevoelens van angst en depressie bij mensen die kanker hebben of hebben gehad. Er zijn nog deelnemers nodig!
27
jun
2023
buddy-onderzoek.nl
KWF steunt OncoNext voor efficiënter gebruik medische patiëntgegevensopens in new window
KWF geeft financiële steun aan OncoNext, een landelijke samenwerking om de beschikbaarheid van medische gegevens te verbeteren. Door gegevens eenmalig vast te leggen, hoeft de patiënt niet steeds hetzelfde verhaal te vertellen. Ook vermindert het de registratielast voor zorgprofessionals.
05
jun
2023
amsterdamumc.org
LUMC: Geen groter risico bij minder ingrijpende operatie bij baarmoederhalskankeropens in new window
Voor effectieve behandeling van baarmoederhalskanker is het verwijderen van de baarmoeder in de meeste gevallen noodzakelijk. In een vroeg stadium is een minder ingrijpende operatie nodig dan tot nu gebruikelijk was, aldus wetenschappers van LUMC.
02
jun
2023
www.lumc.nl
Rennen na kanker: zij lopen de Utrecht Marathon met een bijzondere redenopens in new window
Ruim 10.000 mensen doen morgen mee aan de Utrecht Marathon. Elke deelnemer heeft wel iets te bewijzen, welke afstand ze ook lopen. Maar sommige lopers hebben een extra bijzondere reden om de finish te willen halen. Dit zijn de verhalen van vier deelnemers die geld ophalen voor het KWF Kankerbestrijding of het Prinses Máxima Centrum. Omdat ze zelf ziek waren of een dierbare aan kanker hebben verloren.
20
mei
2023
nos.nl
UMCG onderzoekt behandeling voorstadium baarmoederhalskanker met vaccinopens in new window
Bekijk het item van RTV Noord over een mooi KWF-onderzoek in het UMCG. Vrouwen met een voorstadium van HPV-baarmoederhalskanker krijgen een behandelvaccin waardoor een operatie hopelijk niet meer nodig is.
18
mei
2023
www.rtvnoord.nl
Oncode: Grootschalige DNA-analyse basis voor betere behandeling kankeropens in new window
Grootschalige Nederlandse DNA-analyse geeft nieuwe inzichten in verschillen tussen primaire en uitgezaaide kanker. De resultaten uit deze studie geven aanknopingspunten om de behandeling van kanker te verbeteren en persoonsgerichter te maken.
15
mei
2023
www.hartwigmedicalfoundation.nl
Trouw: Hou vijf minuten je adem in voor veilige bestralingopens in new window
Onderzoekers van Amsterdam UMC proberen de bewegingen van organen tijdens bestraling van tumoren onder controle te krijgen. Op die manier zou de behandeling een stuk veiliger worden voor het omliggende gezonde weefsel. KWF financiert deze studie.
06
mei
2023
www.trouw.nl
4 op 5 Nederlanders smeren zich onvoldoende in tegen de zonopens in new window
Ook in het voorjaar is het belangrijk goed te smeren. Want verbranding door de zon kan de kans op huidkanker vergroten. 9 op de 10 Nederlanders is zich bewust van deze risico’s. Toch beschermt lang niet iedereen zich goed genoeg tegen de zon.
03
mei
2023
www.kruidvat.nl
Resultaat uit KWF-onderzoek: betere voorspelling agressiviteit voorstadium borstkankeropens in new window
Een internationaal team van onderzoekers heeft een methode ontwikkeld om beter te kunnen voorspellen of DCIS (een mogelijk voorstadium van borstkanker) uitgroeit tot borstkanker. Het resultaat komt voort uit de Grand Challenge, een grootschalig onderzoeksproject gefinancierd door Cancer Research UK en KWF Kankerbestrijding.
02
mei
2023
www.avl.nl
KWF ondersteunt het manifest Bestrijdingsmiddelenopens in new window
KWF medeondertekende dit manifest omdat we ons grote zorgen maken over de verstrekkende gevolgen van bestrijdingsmiddelen op de gezondheid van Nederlanders en de waarschijnlijk verhoogde kans op het krijgen van kanker. 
25
apr
2023
www.parkinson.nl
Taxi Castricum: marathon voor KWF ondanks hersentumoropens in new window
Te gast in de taxi is de 22-jarige Luca Marks. Ondanks een hersentumor loopt hij toch de Marathon van Rotterdam voor KWF.
13
apr
2023
www.npostart.nl
Alpe d’HuZes door magische grens van €200 miljoenopens in new window
De totale opbrengst van Alpe d’HuZes heeft dit paasweekeinde de magische grens van 200 miljoen euro overschreden. De eerste editie van het fondsenwervende evenement op de Alpe d’Huez in Frankrijk vond plaats in 2006. De gehele opbrengst komt ten goede aan KWF voor onderzoek naar kanker en verbetering van de kwaliteit van leven van mensen met kanker.
11
apr
2023
www.opgevenisgeenoptie.nl
Fit worden voor een operatie loont, zo blijkt uit KWF-studieopens in new window
Een grote internationale studie, aangestuurd vanuit Máxima MC (MMC), bewijst dat prehabilitatie vóór een operatie bij patiënten met darmkanker leidt tot een sneller herstel en een sterke afname van ernstige complicaties. De studie werd mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding.
05
apr
2023
www.mmc.nl
Onderzoek naar liefdes- en seksleven bij jongere patiëntenopens in new window
Dankzij de Bas Mulder Award van Alpe d'HuZes kan dr. Vicky Lehmann onderzoek doen naar de emotionele aspecten rondom de kinderwens, relaties en seksualiteit van jongvolwassenen die kanker hebben of hebben gehad.
29
mrt
2023
www.nhnieuws.nl
KWF over petitie alternatief voor mammografieopens in new window
Volgens de huidige wetenschappelijke inzichten is mammografie momenteel de beste methode om borstkanker vroeg op te sporen bij een grote groep vrouwen. KWF financiert meerdere onderzoeken om het bevolkingsonderzoek te verbeteren. Dat kan leiden tot nieuwe technieken die hopelijk prettiger zijn voor de deelnemers.
28
mrt
2023
www.rtlnieuws.nl
IKNL: Expertzorg bij zeldzame kanker moet beteropens in new window
Patiënten met een zeldzame vorm van kanker hebben onvoldoende toegang tot gespecialiseerde zorg. Dat blijkt uit het rapport ‘Zeldzame kanker: Organisatie van expertise’ dat IKNL vandaag lanceert. De zorg voor deze patiënten is niet goed georganiseerd en daardoor onoverzichtelijk. Het is voor patiënten en professionals daarom moeilijk om de juiste expertise te vinden.
06
mrt
2023
iknl.nl
Resultaat uit KWF-onderzoek: 'Samen Minder Moe na Kanker' opens in new window
Ook partners van kankerpatiënten kunnen doodvermoeid raken. Dat merkte acteur en schrijver Nadja Hüpscher, die zaterdag te gast was bij het radioprogramma Spraakmakers. Gelukkig is er hulp. Daarvoor ontwikkelden het Helen Dowling Instituut en UMC Groningen de online-behandeling ‘Samen Minder Moe’. Deze kwam mede tot stand door (donateurs van) KWF.
06
mrt
2023
www.nporadio1.nl
Nieuwe voorspellers ontdekt voor aanslaan immuuntherapieopens in new window
Onderzoekers van het LUMC ontdekten dat specifieke moleculen op afweercellen een mogelijke graadmeter zijn voor het effect van immuuntherapie.
16
feb
2023
www.lumc.nl
Doorbraak bij bestraling hoofd-halsgebiedopens in new window
Voor het eerst is een patiënt behandeld met stamcellen van zijn eigen speekselklieren. Dit moet een schadelijke droge mond door bestraling zien te voorkomen. Dank aan al onze donateurs die dit mede mogelijk maakten!
17
dec
2022
nieuws.umcg.nl