Amsterdam,
17
februari
2023
|
09:00
Europe/Amsterdam

Radboudumc: Kwart minder kans op terugkeer van blaaskanker bij gezonde leefstijl

Wanneer je gezond leeft, loop je na blaaskanker een kwart minder kans dat de ziekte terugkomt. Dat blijkt uit recent onderzoek van Radboudumc. Onderzoekers hebben via vragenlijsten een aantal jaar de gegevens verzameld van  ongeveer 900 patiënten. Onderzoekers keken naar het  totaalpakket van een gezond gewicht, genoeg lichaamsbeweging en goede voeding om te zien hoe gezond mensen leefden. Het onderzoek kwam mede tot stand door (donateurs van) KWF.  

Gezond leven

Uit eerder onderzoek is al bekend dat gezond leven je kans op kanker verkleint, maar dit is een van de eerste studies die specifiek kijkt naar terugkeer van ziekte. “Blaaskanker komt heel vaak terug na de eerste operatie, wel bij ongeveer de helft van alle patiënten”, zegt voedings- en kankerepidemioloog Alina Vrieling in het nieuwsbericht. 

Terugkeer van ziekte

Op basis van de score voor gezond leven maakten de onderzoekers drie groepen. Kwam de blaaskanker minder vaak terug bij de gezondst levende groep? "Ja”, antwoordt onderzoeker Moniek van Zutphen in het nieuwsbericht: “We zagen 26% minder terugkeer van ziekte bij de groep die het hoogst scoorde op gezond leven in vergelijking met de minst gezond levende groep. Bovendien bleek een gezondere leefstijl samen te hangen met een betere kwaliteit van leven.”