Amsterdam,
06
januari
2021
|
09:00
Europe/Amsterdam

KWF & NN Marathon Rotterdam steunen onderzoek naar nazorg vanuit huis

Minder ziekenhuisbezoek, maar net zo betrouwbare nazorg. Dat is de inzet van ‘Follow up – patient in the lead!’, een initiatief van het Rotterdamse Erasmus MC Kankerinstituut. Het door KWF goedgekeurde onderzoek wordt bekostigd vanuit de opbrengsten van de NN Marathon Rotterdam, die vanwege de COVID-pandemie in 2020 niet doorging. 

Voor veel vormen van kanker geldt dat er na de behandeling altijd nog kans bestaat op terugkeer van de ziekte. Daarom staan patiënten vaak lang onder intensieve controle in het ziekenhuis. Met bloedtesten en scans controleren artsen of de ziekte niet terugkeert.

Maar deze nacontroles in het ziekenhuis staan om meerdere redenen ter discussie, stellen initiatiefnemers prof. Kees Verhoef en dr. Dirk Grünhagen, beiden als chirurg werkzaam in het Erasmus MC. “Naar schatting 80 procent van de bezoeken van een kankerpatiënt aan een ziekenhuis betreft nacontroles. Afgezien van de hoge kosten voor de zorg zijn de nacontroles ook belastend voor de patiënt. Lang wachten op de uitslag levert stress op en patiënten moeten ook jarenlang geregeld naar het ziekenhuis afreizen, wat niet voor iedereen even praktisch is."

‘Nu belangrijker dan ooit’

De chirurgen willen daarom waar mogelijk de nacontrole meer vanuit huis organiseren. In dit project kunnen deelnemende darm- en teelbalkankerpatiënten zelf eenvoudig thuis bloed afnemen en opsturen naar het laboratorium voor analyse. Bij een ongunstige uitslag volgt een afspraak in het ziekenhuis; bij een gunstige uitslag kunnen deelnemers zelf kiezen tussen een ziekenhuisbezoek, een telefonische afspraak of videocall. Wanneer blijkt dat nacontrole vanuit huis haalbaar en net zo veilig is, dan kan dit navolging krijgen in de rest van het land en bij andere vormen van kanker, zo verwachten de onderzoekers.

“In de eerste golf van de COVID-pandemie zagen we dat patiënten het ziekenhuis liever vermeden en dat veel nacontroles al vanuit huis verliepen. Ook om het ziekenhuis te ontlasten”, zo weet KWF-directeur Fred Falkenburg. “Maar dat was vaak noodgedwongen. Het mooie aan dit initiatief is dat hier in samenspraak met patiënten aan wordt gewerkt. 
Nacontroles en ziekenhuiszorg makkelijker en efficiënter organiseren is daarom nu belangrijker dan ooit.”

Dankzij de NN Marathon Rotterdam

Het projectteam gaat de komende jaren aan de slag met een projectbudget van €822.500,- Dat is mogelijk dankzij crowdfunding door de deelnemers van de NN Marathon Rotterdam. Hoewel deze vanwege de COVID-pandemie niet doorging, hadden de deelnemers dit bedrag al reeds verzameld. In overleg met de organisatie is besloten om het bedrag niet voor later te reserveren, maar direct aan te wenden om dit belangrijke onderzoek snel van start te kunnen laten gaan. In 2021 zal de hardloopwedstrijd plaatsvinden op 23 en 24 oktober.