Amsterdam,
17
december
2022
|
16:00
Europe/Amsterdam

Doorbraak hoofd-halskanker

Afgelopen donderdag werd Kasper (43) als eerste patiënt ter wereld behandeld met stamcellen uit de speekselklier. Kasper sprak van een bijzonder moment. “De prik was wel wat gevoelig. Ik ben uiteraard erg benieuwd wat er nu gaat gebeuren, of dit het effect gaat hebben dat beoogd is. Het zou echt fantastisch zijn als die speekselklier het weer gaat doen.”

Deze doorbraak, mogelijk gemaakt met door KWF-donateurs gefinancierd onderzoek, heeft een enorme impact op de kwaliteit van leven.

Jaarlijks zijn er in Nederland zo'n 2.500 patiënten met een tumor in het hoofdhalsgebied. Een groot deel van deze patiënten heeft met bestraling een goede kans op genezing. Een vervelende complicatie hierbij is dat bij 40% van de patiënten na de behandeling de speekselklieren niet goed meer werken. Hierdoor hebben ze continu last van een droge mond. Kauwen en slikken is lastig, hun smaakvermogen vermindert, praten is erg moeilijk en het gebit wordt beschadigd. Daardoor hebben deze patiënten vaak een sterk verminderde kwaliteit van leven. 

Om dit probleem te verhelpen doet de onderzoeksgroep Rob Coppes al jaren onderzoek naar speekselklierstamceltransplantatie. Coppes: “We hopen volgend jaar te kunnen vaststellen of de behandeling bij de patiënten aanslaat.”

Deze doorbraak komt voort uit meerdere onderzoeken die KWF heeft gesteund, waaronder dit project

Meer lezen over deze doorbraak