Amsterdam,
14
november
2023
|
22:05
Europe/Amsterdam

Controle-uitslagen voorspellen risico op terugkeer baarmoederhalskanker

De kans op terugkeer van baarmoederhalskanker na een vruchtbaarheidssparende operatie is te voorspellen aan de hand van de uitslagen van nacontroles. Hiermee is onderscheid te maken tussen vrouwen met een laag en een hoog risico op terugkeer van de ziekte. Dat blijkt uit onderzoek van het Antoni van Leeuwenhoek, mogelijk gemaakt door (donateurs van) KWF. De onderzoekers achten het veilig om vrouwen met een laag risico minder vaak op controle te laten komen.  

De standaardbehandeling voor vrouwen met baarmoederhalskanker en een kinderwens is een vruchtbaarheidssparende operatie. Hierbij worden de baarmoedermond, het omringende steunweefsel en een deel van de vagina verwijderd. Na de operatie vinden controles plaats om eventuele terugkeer van de ziekte vroeg op te sporen. Onderdeel van de controles zijn een HPV-test en cytologie (celonderzoek). 

Uit het onderzoek van dr. Nienke van Trommel blijkt dat de kanker langdurig wegblijft als bij twee opeenvolgende controles geen HPV en geen sterk afwijkende cellen worden aangetroffen. Dit betreft ongeveer 75% van de patiënten. De onderzoekers stellen voor om deze groep vrouwen pas na 12 maanden weer op te roepen voor de volgende controle. Minder vervolgafspraken zijn niet alleen prettig voor de patiënt, maar ook kostenbesparend voor de gezondheidszorg. 

De resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Oncology.