Amsterdam,
29
juni
2023
|
11:43
Europe/Amsterdam

Vernielde Gedenkplek voor kankerpatiënten in Wilhelminabos wordt herbouwd

Op 28 juni 2023 is er overleg geweest tussen KWF, Gemeente Dronten en Staatsbosbeheer. De aanleiding was de vernieling van de Gedenkplek voor overledenen aan kanker in het Wilhelminabos in de nacht van 18 op 19 juni.

Genomen besluiten

In het overleg is een aantal belangrijke besluiten genomen: 

  • We herstellen de Gedenkplek zoveel mogelijk in originele staat, inclusief de namen van de overledenen. 
  • Daarbij kijken we welke maatregelen nodig zijn om de kans op vernielingen te verkleinen.
  • We starten 7 juli met het opruimen van de glasscherven. Dit gebeurt door een gespecialiseerd bedrijf. De Gedenkplek is tijdens de werkzaamheden niet toegankelijk. Tot 7 juli kunnen mensen de Gedenkplek nog in de huidige staat bezoeken.
  • Eind van de zomer geven we meer informatie over de opbouw van de nieuwe Gedenkplek. 

Reacties KWF-directeur en Burgemeester Dronten

Bij het overleg waren onder andere de Burgemeester van Dronten Jean Paul Gebben en directeur van KWF Carla van Gils aanwezig.

We hebben naast het verdriet, ook veel saamhorigheid ervaren afgelopen week. We hebben gezien dat veel mensen hun onmacht omzetten in kracht. Zo heeft Norbert Dikkeboom samen met honderden mensen meer dan €200.000 opgehaald voor het herstellen van de Gedenkplek. Een ongelooflijke prestatie waar wij enorm dankbaar voor zijn. Daarnaast wil ik graag de vrijwilligers van de IPSO centra bedanken voor hun aanwezigheid in het Wilhelminabos op de dagen na de vernieling. Het luisterende oor en steun die zij de nabestaanden hebben geboden, is hartverwarmend.

Carla van Gils, directeur KWF Kankerbestrijding

Na de woede en het verdriet om de vernielingen in het Koningin Wilhelminabos, wordt nu in samenwerking met KWF en Staatsbosbeheer toegewerkt naar herstel van de Gedenkplek. Daar ben ik heel blij mee. Met alle initiatieven en reacties uit de samenleving kan het niet anders dan dat hier opnieuw een prachtige plek wordt gerealiseerd waar mensen troost vinden.
KWF houdt u op de hoogte van de voortgang

Jean Paul Gebben, Burgemeester Dronten