Amsterdam,
06
december
2023
|
12:33
Europe/Amsterdam

KWF financiert NESTOR: een nationale databank voor erfelijke kanker

KWF investeert ruim 3,4 miljoen euro in de nationale databank NESTOR. Hierin komen gegevens van zoveel mogelijk mensen met een erfelijke aanleg voor kanker. Met dank aan alle donateurs kan KWF zo een belangrijke bijdrage leveren aan betere opsporing en behandeling van erfelijke vormen van kanker.  

NESTOR is een samenwerkingsverband tussen alle academische ziekenhuizen in Nederland en het Antoni van Leeuwenhoek. Het project start in 2024 en staat onder leiding van prof. Nicoline Hoogerbrugge, hoogleraar Erfelijke Kanker bij het Radboudumc. Lees ook de samenvatting van het project.

Prof. Nicoline Hoogerbrugge, projectleider NESTOR

Als je op tijd weet dat iemand een erfelijk verhoogd risico heeft, kun je daar in veel gevallen iets mee doen. Voorkomen dat die persoon kanker krijgt, bijvoorbeeld door een preventieve operatie. Of goed in de gaten houden, zodat je de ziekte op tijd ontdekt. Ook zijn er heel gerichte medicijnen die goed aanslaan bij bepaalde erfelijke vormen van kanker. Maar het probleem is: we komen er nog vaak veel te laat achter dat iemand een erfelijke aanleg heeft voor kanker.  Als je alle kennis echt goed wil benutten, dan moet je zorgen dat alle experts gaan samenwerken. Dat is wat we met NESTOR gaan doen.

Prof. Nicoline Hoogerbrugge, projectleider NESTOR

Lees het volledige interview met projectleider Nicoline Hoogerbrugge.

Meer informatie over erfelijke kanker

Maak je je zorgen over kanker en erfelijkheid? Bijvoorbeeld omdat de ziekte vaak voorkomt in je familie? Bespreek het met je huisarts. 

/ www.erfelijkekanker.nl (informatie voor zorgprofessionals en patiënten) 
/ www.kankerindefamilie.nl (Stichting Erfelijke Kanker Nederland) 
/ www.kwf.nl - kanker kan erfelijk zijn (informatie KWF Kankerbestrijding)