Amsterdam,
30
augustus
2023
|
09:09
Europe/Amsterdam

Tienduizenden vrijwilligers in actie tegen kanker tijdens KWF-collecteweek

Zondag start voor het 74e jaar op rij de nationale collecteweek van KWF. Tussen 3 en 9 september halen tienduizenden vrijwilligers in heel Nederland geld op voor kankeronderzoek en voor de beste zorg voor patiënten en hun naasten. Doneren kan eenvoudig door de QR-code te scannen met een telefoon.

Op dit moment leven 850.000 Nederlanders met en na kanker. Naar verwachting zijn dat er in 2032 maar liefst 1,4 miljoen. Dat maakt het ook dit jaar weer heel belangrijk om te collecteren voor KWF. Linda Sumner, woordvoerder van KWF: “Bijna iedereen wordt wel geraakt door deze ziekte. Of je het nu zelf hebt, of iemand in je omgeving. De impact van kanker is heel groot.”  
 
Betere vooruitzichten
“Door geld op te halen kunnen we echt een verschil maken”, vervolgt Sumner. Dankzij alle onderzoeken waarin KWF ïnvesteert, is kanker steeds beter te behandelen. Nu overleeft gemiddeld 67% van de patiënten de eerste 5 jaar. Bij de oprichting van KWF in 1949 was dit slechts 25%."

"Ook is er steeds meer aandacht voor de periode na de behandeling. Hoe pak je je leven weer op? Daar helpen we mensen mee, bijvoorbeeld door te investeren in de IPSO Centra voor leven met en na kanker. In deze centra kan iedereen terecht voor een luisterend oor, ontspanning en lotgenotencontact.” 
 
Geven met de QR-code 
KWF collecteert dit jaar voor de 74e keer. Door de jaren heen is de collecte met de tijd meegegaan. Zo gaan collectanten sinds vorig jaar langs de deuren met het collectebord met daarop een QR-code, in plaats van een collectebus.  
 
Doneren werkt heel simpel. Sumner: “Met je smartphone scan je de QR-code die op het collectebord staat, je past eventueel het bedrag aan, en de betaling verloopt vervolgens via iDEAL. Eenmalig, veilig en zonder verdere verplichtingen.” 
 
Voor mensen zonder smartphone heeft iedere collectant een flyer bij zich. Daar staat onder andere het rekeningnummer van KWF op, zodat ze een gift kunnen overmaken. Sommige collectanten gaan niet langs de deur, maar halen geld op via WhatsApp of social media. 
 
De grote Radiocollecte voor KWF 
NPO Radio 2 zet zich vanaf maandag 4 september traditiegetrouw een week lang in voor KWF. Tot en met vrijdag 8 september maken de dj’s zich onder de noemer De grote Radiocollecte voor KWF sterk voor het goede doel en helpen zij collecteren tijdens de KWF Collecteweek.