Amsterdam,
25
november
2021
|
10:46
Europe/Amsterdam

KWF lanceert podcast over jongeren met kanker

Je bent jong, de wereld ligt aan je voeten en dan krijg je kanker. Dat overkomt elk jaar zo'n 3.800 jongeren tussen de 18 en 39 jaar. Met de nieuwe podcastserie Kankerjong vraagt KWF hier aandacht voor. Wat is de rauwe alledaagse werkelijkheid als je jong bent, en kanker krijgt? Hoe is het om anders te zijn dan leeftijdsgenoten? Hoe voelt het om stil te staan, wanneer mensen om je heen in een sneltreinvaart doorgaan? Hoe pak je na de ziekte je (turbulente) leven weer op? 

Podcastmaakster en journalist Elke van Boxmeer schuift aan bij jongeren die met elkaar praten over hun ervaringen met kanker. In 5 afleveringen praten steeds twee jonge mensen met kanker over thema’s als: daten met kanker, onvruchtbaarheid op je 25ste, tumorhumor – hoe jongeren met elkaar kunnen lachen om de ziekte -, de angst om dood te gaan en studies en carrières die noodgedwongen afgebroken moeten worden. 

Onderzoek kanker & jongeren

Naast de lancering van deze podcast financiert KWF ook onderzoek op het gebied van jongeren en kanker. Want kanker op jonge leeftijd heeft een enorme impact en gevolgen voor de rest van je leven. 

Onderzoeker dr. Vicky Lehmann brengt dankzij financiering vanuit het Alpe d’HuZes/KWF-fonds in kaart wat de effecten zijn van kanker op relaties, vruchtbaarheid, een mogelijke kinderwens en seks. Daarmee wil ze de zorg en voorlichting voor toekomstige patiënten en survivors verbeteren. Voor haar onderzoek, de FROSA-studie, is ze op zoek naar de ervaringen van mensen die als jongvolwassene (18-39 jaar) kanker hebben gehad. 

Met onder andere dit onderzoek en de lancering van deze podcast wil KWF bijdragen aan een beter leven voor jongeren die geraakt zijn door kanker. De podcast is nu te beluisteren via kwf.nl/kankerjong.