Amsterdam,
19
oktober
2023
|
14:00
Europe/Amsterdam

In Tijd voor MAX: doorbraken in kankeronderzoek

Tijd voor MAX staat op donderdag 2 november volledig in het teken van KWF Kankerbestrijding. In Nederland krijgt inmiddels 1 op de 2 mensen in zijn of haar leven de diagnose kanker. De kans op overleving is de afgelopen jaren flink gestegen, maar de impact is onverminderd groot. 
Te gast is onder anderen KWF-ambassadeur Marlijn Weerdenburg. Haar vader kreeg tot 2 keer toe de diagnose kanker. Ze schreef voor hem een troostlied. Hoogleraar Immunologie Marjolein van Egmond vertelt over een van de grootste doorbraken in het kankeronderzoek van de afgelopen 10 jaar. Tijd voor MAX is te zien op donderdag 2 november om 17.10 uur bij MAX op NPO 1.

Missie KWF

Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer mensen kanker krijgen. De kans op kanker is in de afgelopen dertig jaar gestegen tot 47 procent voor vrouwen en 54 procent voor mannen. Volgens directeur Carla van Gils is de missie van KWF relevanter dan ooit.

Deze nieuwe cijfers laten zien dat kanker ons allemaal raakt. De impact van kanker is groot. Op patiënten, op families, op naasten. Op onze hele samenleving. Het is daarom extra belangrijk dat wij ons blijven inzetten voor het voorkomen van kanker, betere behandelmethodes en een betere kwaliteit van leven voor de kankerpatiënt.

Carla van Gils, directeur KWF

Marlijn Weerdenburg 

Zangeres en presentatrice Marlijn Weerdenburg weet hoe groot de impact is. In Tijd voor MAX vertelt ze haar verhaal en treedt ze op.

Ik heb van heel dichtbij meegemaakt wat kanker doet. Mijn vader is getroffen door de ziekte, maar dankzij het bevolkingsonderzoek is hij er gelukkig nog.

Marlijn Weerdenburg

Doorbraken kankeronderzoek 

Er is de afgelopen jaren veel bereikt op het gebied van kankeronderzoek. Immunoloog Marjolein van Egmond vertelt in de uitzending over de baanbrekende ontwikkelingen rondom immunotherapie. Dit is een therapie waarbij je eigen lichaam de kankercellen aanvalt. Voor steeds meer patiënten blijkt het een effectieve behandeling.

In Tijd voor MAX ook het verhaal van Pauline (43). In 2017 wordt er een melanoom, een vorm van huidkanker, op haar voet gevonden. 5 jaar later heeft ze uitzaaiingen op meerdere plekken in haar lichaam.

Toen ik dat nieuws kreeg, dan weet je het echt niet meer. De paniek die je dan voelt? Dat kun je je niet voorstellen als je het niet zelf hebt meegemaakt.

Pauline

Immunotherapie blijkt een optie voor haar. Al na 2 behandelingen is de kanker niet meer te zien op de scans. Een jaar later durft Pauline weer voorzichtig vooruit te kijken.

Over KWF

Toen KWF in 1949 werd opgericht, hadden kankerpatiënten een somber vooruitzicht. 5 jaar na de diagnose was nog maar 25% van hen in leven. Nu is dat aantal gestegen naar 67%. Wetenschappelijk onderzoek is onmisbaar om vooruitgang te boeken. Dankzij jarenlang investeren in onderzoek (wereldwijd en in Nederland) is er veel kennis beschikbaar over wat kanker is en hoe het ontstaat. Daardoor is de behandeling van kanker en de uitkomst daarvan verbeterd. Maar er is nog veel te winnen. KWF zet zich in voor de beste behandeling voor iedere patiënt, maar ook voor een betere kwaliteit van leven voor (ex)kankerpatiënten én hun naasten. 

Deze uitzending van Tijd voor MAX wordt mede mogelijk gemaakt door KWF. 

Tijd voor MAX

Donderdag 2 november 
Om 17.10 uur bij MAX op NPO 1 
Presentatie: Martine van Os en Sybrand Niessen 

MAX-programma’s terugkijken of -luisteren? Dat kan via MAX Vandaag