Amsterdam,
20
januari
2023
|
11:37
Europe/Amsterdam

De e-sigaret / vapes

Wat vinden jullie van de e-sigaret / vapes?

E-sigaretten zijn schadelijk en ongezond. Wij vinden het belangrijk dat kinderen opgroeien vrij van het gebruik van en blootstelling aan de e-sigaret. Het gebruik van e-sigaretten brengt gezondheidsrisico’s met zich mee. Daarbij is de e-sigaret verslavend en een mogelijk opstapje naar het gebruik van de traditionele sigaret. Daarom is het goed dat er maatregelen zijn die kinderen beschermen tegen de verleiding om deze producten te gaan gebruiken.

Is dampen met een e-sigaret een oplossing voor stoppen met roken?

We zien dat de e-sigaret in sommige, individuele gevallen kan leiden tot stoppen met roken. Op dit moment is er onvoldoende bewijs voor de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken. In tegenstelling tot de bewezen effectieve hulpmiddelen en gedragsmatige ondersteuning (begeleiding), wordt het gebruik van de e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken daarom niet actief aanbevolen. 

Er komt voortdurend nieuw onderzoek beschikbaar, waaruit blijkt dat e-sigaretten minder veilig zijn dan we eerder dachten. Of een volledige overstap op de e-sigaret op de lange termijn ook leidt tot minder negatieve gezondheidseffecten, is nog onduidelijk. Bovendien combineerde (in 2018) maar liefst 3 op de 4 volwassen gebruikers de e-sigaret met het roken van tabakssigaretten. Er zijn aanwijzingen dat dit nog ongezonder is dan het gebruik van alleen tabakssigaretten.

Hoe zit het met de smaakjes?

De tabaksindustrie doet er alles aan om kinderen te laten beginnen met roken. Bijvoorbeeld met de aantrekkelijke smaakjes voor de e-sigaretten (vapes). De tabaksindustrie maakt haar producten bewust verslavend en is betrokken bij talloze onacceptabele praktijken.

De overheid heeft aangekondigd dat er vanaf 1 januari 2023 een verbod geldt op e-sigaretten met smaken als aardbeienijs, mango, hazelnootpasta of tompouce. De smaak tabak blijft wel toegestaan. Het verbod moet de e-sigaretten minder aantrekkelijk maken voor jongeren.

Vanaf 1 oktober verbod op alle e-sigaretten met een smaakje behalve tabakssmaak

Producenten van e-sigaretten met een smaakje krijgen tot 1 juli 2023 de tijd om zich aan te passen aan de nieuwe regels. Vanaf 1 januari 2023 mogen zij geen nieuwe smaken anders dan tabak op de markt brengen, maar ze mogen wel tot 1 oktober 2023 hun voorraad verkopen.

Rookverbod geldt ook voor de e-sigaret / vapes

Op 1 juli 2020 is het rookverbod uitgebreid met de e-sigaret / vapes, met en zonder nicotine. Op alle plekken waar een rookverbod geldt, geldt dit óók voor e-sigaretten. Bijvoorbeeld in cafés, restaurants, openbare gebouwen en op werkplekken.

Voor kinderen geldt: niet roken én niet dampen

Het gebruik van e-sigaretten / vapes brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien geldt dat nicotine een verslavende werking heeft. Voor kinderen moet daarom de norm zijn: niet roken én niet dampen. 

KWF Kankerbestrijding zet zich samen met de Hartstichting en Longfonds in voor een rookvrije generatie. Kinderen moeten de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Daarom pleiten wij voor maatregelen die ervoor zorgen dat kinderen in elke fase van het opgroeien beschermd worden tegen tabaksrook en de verleidingen van de tabaksindustrie. Hierbij hoort dus ook de bescherming van kinderen tegen de gevaarlijke stoffen en de verleidingen van de e-sigaret.