Amsterdam,
02
mei
2022
|
10:50
Europe/Amsterdam

Alcohol en kanker

Een van de ambities van KWF is het voorkomen van kanker - daar waar we weten dat het kan -  aangezien 35% van de kankergevallen samenhangt met leefstijl. Factoren zoals roken, zonnen, ongezonde voeding, te weinig beweging en alcohol vergroten namelijk de kans op kanker.

8% van alle vermijdbare gevallen van kanker in Nederland is gerelateerd aan alcohol. Voor veel mensen is het drinken van alcohol een geaccepteerde (sociale) gewoonte. 57% van de Nederlanders is zich er echter niet van bewust dat het drinken van alcohol het risico op veel vormen van kanker vergroot. En de kans daarop stijgt met ieder glas.

Minder gewoon

KWF begrijpt dat veel mensen bij alcohol denken aan gezelligheid of ontspanning. Maar de feiten liegen er niet om. Minder alcohol drinken draagt bij aan minder kanker. Wij vragen daarom aandacht voor een gewoonte die we als samenleving misschien minder gewoon zouden moeten vinden.

Gezonde Generatie

Onze kinderen groeien op in een maatschappij waarin vooral de voordelen van alcohol worden benadrukt, de meeste gezondheidsnadelen blijven echter onderbelicht.

Als onderdeel van het programma de Gezonde Generatie zet KWF zich samen met de Maag Lever Darm Stichting (MLDS) in op meer bewustwording in de samenleving en op maatregelen die een omgeving mogelijk maken waarin het voor jongeren makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken.

Door de sociale norm en omgeving te veranderen en meer aandacht te geven aan de gezondheidsschade en de invloed van volwassenen op alcoholgedrag van minderjarigen, vergroten we de kans dat de volgende generatie als volwassenen minder vaak en minder veel zullen drinken. Hiermee draagt KWF bij aan het verder voorkomen van kanker.

Gezonde Generatie

Een samenleving waarin het voor jongeren makkelijk en normaal is om geen alcohol te drinken. Daar zetten wij ons samen met de Maag Lever Darm Stichting voor in, als onderdeel van het initiatief de Gezonde Generatie. 

Lees meer over dit initiatief