Amsterdam,
23
november
2023
|
12:39
Europe/Amsterdam

AI helpt bij opsporing vroege vorm van slokdarmkanker

Een nieuw AI-systeem kan helpen bij de vroegtijdige opsporing van slokdarmkanker.  Met AI-assistentie lukt het in 79% van de gevallen om een vroege vorm van slokdarmkanker te herkennen. Zonder AI is dat 67%. Dat blijkt uit vervolgonderzoek op de ARGOS-studie, een onderzoek dat KWF samen met het NWO-domein TTW mogelijk maakte binnen het programma Technology for Oncology.

Slokdarmkanker kan ontstaan uit een voorloperafwijking, de zogeheten Barrett-slokdarm. Mensen met een Barrett-slokdarm hebben een verhoogd risico op slokdarmkanker. Daarom krijgen zij regelmatig een kijkonderzoek (endoscopie). Vanwege subtiele veranderingen in het slijmvlies is beginnende slokdarmkanker echter zeer moeilijk te herkennen bij hen. Het AI-systeem kan daarbij helpen. Uniek is dat het realtime - dus tijdens de endoscopie - de videobeelden analyseert. Meer dan 100 endoscopisten uit verschillende landen hebben het systeem getest.

Prof. Jacques Bergman, hoogleraar Endoscopie van Amsterdam UMC, is erg blij met de hulp van kunstmatige intelligentie: “Hoe eerder je slokdarmkanker herkent, hoe beter de uitkomst voor de patiënt”.

De resultaten zijn verschenen in The  Lancet Digital Health.

Meer informatie