Amsterdam,
01
oktober
2023
|
06:00
Europe/Amsterdam

1 oktober: start Borstkankermaand

20 jaar Pink Ribbon. Een mooie mijlpaal?

Dit jaar bestaat Pink Ribbon 20 jaar. Een mooie mijlpaal? Nee. De vooruitzichten en de behandelingen zijn de afgelopen jaren enorm verbeterd: 88% van de mensen die de diagnose krijgen is na 5 jaar nog in leven. Maar nog steeds krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker: bijna 16.000 mensen per jaar. En jaarlijks overlijden er ruim 3.000 mensen aan de gevolgen ervan. Bovendien wordt de groep vrouwen die leven met en na borstkanker groter en groter. Met alle langetermijneffecten van dien.  

Daarom blijft Pink Ribbon zich richten op het financieren van onderzoek en projecten om borstkanker vroeg op te sporen en om de ziekte beter te kunnen behandelen. En dat kunnen we alleen samen! 

Thema borstkankermaand 

Om die reden is het thema dit jaar ‘Samen zij aan zij tegen borstkanker’. Want samen maken we al 20 jaar het verschil. Dankzij de steun van donateurs en actievoerders hebben we al 230 aan borstkanker gerelateerde onderzoeken en projecten kunnen financieren. 
 
Zo maken we onderzoek mogelijk naar erfelijke borstkankerfactoren. Er zijn families waarin borstkanker bovengemiddeld voorkomt. Welke genen spelen een rol bij het ontstaan van borstkanker, en hoe kunnen we vrouwen met een erfelijk verhoogd risico zo goed mogelijk opsporen én adviseren?  
 
Ook weten we inmiddels dat de ene kanker de andere niet is, zelfs niet binnen hetzelfde orgaan. Een medicijn dat voor de ene patiënt een redmiddel is, kan bij een andere patiënt niets uitrichten. Bij behandeling op maat wordt de behandeling afgestemd op de biologische kenmerken van de tumor. Zo krijgt iedere patiënt de behandeling met de meeste kans van slagen. 
 
Door onderzoeken als deze te financieren én bewustwording te creëren op het gebied van preventie en het herkennen van signalen van borstkanker, willen we voor iedere vrouw de impact van borstkanker verkleinen.    

Pink Ribbon Armband 

De speciale jubileum-editie is dit jaar door niemand minder dan Pink Ribbon-ambassadeur Quinty Trustfull ontworpen. 

“Ik ben al bijna 20 jaar trotse ambassadeur. Ik ben dan ook zeer vereerd dat ik in dit jubileumjaar de Pink Ribbon Armband mag ontwerpen. Een prachtig eerbetoon aan mijn veel te vroeg overleden moeder. Ze had een heel agressieve vorm van borstkanker. Bijna twintig jaar geleden verloren we haar en het gemis is er nog elke dag. Mijn werk als ambassadeur voor Pink Ribbon is een eerbetoon aan haar.”  

Door de armband te kopen steun je ons en alle vrouwen met borstkanker enorm. En kan Pink Ribbon projecten en onderzoek financieren om borstkanker te voorkomen en om het beter te kunnen behandelen. De prijs is 12,99 euro, waarvan 4,26 euro voor Pink Ribbon. De armband is onder andere te koop bij Albert Heijn, Manfield, Bruna, DA en Hunkemöller.