Amsterdam,
21
juli
2023
|
10:37
Europe/Amsterdam

Johan van de Gronden kondigt vertrek bij KWF aan

Na vijf en een half jaar aan het roer van KWF Kankerbestrijding treedt directievoorzitter Johan van de Gronden per 1 januari ‘24 terug. De Raad van Toezicht ziet hem met lede ogen gaan, maar respecteert ook zijn persoonlijke beslissing. Johan van de Gronden zal aanblijven tot een geschikte opvolger is gevonden. Het proces voor deze opvolging is inmiddels gestart.

Johan: "Samen met partners, medewerkers en stakeholders zijn we de afgelopen jaren een nieuwe weg ingeslagen: de patiënt centraal, meer aandacht voor preventie, veel meer aandacht voor de kwaliteit van leven inclusief de zo hard nodige psychosociale ondersteuning en omarming van palliatieve zorg. Het fundament van wetenschappelijk onderzoek zien we nu veel meer als een middel om een doel te bereiken waar een patiënt concreet baat bij heeft. Intern hebben we gekozen voor een gedurfde en verregaande vorm van zelfsturing, wars van de klassieke hiërarchie. De fondsenwerving is geïnnoveerd, het merk is veel eigentijdser gepositioneerd en de financiële resultaten zijn robuust. Voor mij een goed moment om met gerust hart het stokje over te dragen.”

Wiebe Draijer, voorzitter van de Raad van Toezicht: “Johan heeft een enorme bijdrage geleverd aan KWF. Zijn visionaire leiderschap gekoppeld aan de formulering van een nieuwe strategie en het invoeren van een nieuwe organisatie- en werkvorm heeft een grote positieve invloed gehad op de continuïteit èn impact van KWF.  De Raad van Toezicht is Johan zeer erkentelijk voor alles wat hij heeft gebracht.”

Johan van de Gronden vormt samen met prof. dr. Carla van Gils het dagelijks bestuur van KWF. Carla, in deeltijd tevens hoogleraar aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht,  blijft aan als bestuurder.