Exploratietraject

Labglazen

KWF investeert in de exploratie van nieuwe kennis en kunde. Fundamenteel en vroeg-translationeel onderzoek is de basis voor innovatie. Binnen het exploratietraject wordt de ruimte geboden voor serendipiteit. De projectleider is leidend in de onderwerpen en het onderzoeksteam krijgt de wetenschappelijke vrijheid om unieke ideeën verder uit te werken. Wel dient het projectvoorstel 1 tot 3 concrete milestones te bevatten.

Het exploratietraject kent 2 onderzoeksfasen:

  • Basic Research – fundamenteel onderzoek
  • Credentialing – vroeg-translationeel onderzoek

Fundamenteel en vroeg-translationeel onderzoek richt zich primair op het ontwikkelen of verdiepen van wetenschappelijke kennis op het gebied van de oncologie. De grens met de translationele onderzoeksfase ligt bij het moment wanneer een aangrijpingspunt voor (klinische) toepassing is ontdekt en verdere uitwerking behoeft.

Het doel van onderzoek in deze onderzoeksfasen is om basale inzichten te krijgen in het ontstaan en de progressie van kanker, de (psychosociale) effecten van kanker en relevante technologische ontwikkelingen. Maar ook het zoeken naar aanknopingspunten voor, en identificeren van factoren die invloed hebben op (verbetering van) preventie, diagnostiek, behandeling en kwaliteit van leven vallen binnen deze onderzoeksfase. Voorbeelden hiervan zijn biomarker of drug discovery, en target identification.