In de media
Oncode: Grootschalige DNA-analyse basis voor betere behandeling kankeropens in new window
Grootschalige Nederlandse DNA-analyse in het kader van het Oncode Institute geeft nieuwe inzichten in verschillen tussen primaire en uitgezaaide kanker. De resultaten uit deze studie geven aanknopingspunten om de behandeling van kanker te verbeteren en persoonsgerichter te maken.
15
mei
2023
www.hartwigmedicalfoundation.nl
Trouw: Hou vijf minuten je adem in voor veilige bestralingopens in new window
Onderzoekers van Amsterdam UMC proberen de bewegingen van organen tijdens bestraling van tumoren onder controle te krijgen. Op die manier zou de behandeling een stuk veiliger worden voor het omliggende gezonde weefsel. KWF financiert deze studie.
06
mei
2023
www.trouw.nl
Resultaat uit KWF-onderzoek: betere voorspelling agressiviteit voorstadium borstkankeropens in new window
Een internationaal team van onderzoekers heeft een methode ontwikkeld om beter te kunnen voorspellen of DCIS (een mogelijk voorstadium van borstkanker) uitgroeit tot borstkanker. Het resultaat komt voort uit de Grand Challenge, een grootschalig onderzoeksproject gefinancierd door Cancer Research UK en KWF Kankerbestrijding.
02
mei
2023
www.avl.nl
Fit worden voor een operatie loont, zo blijkt uit KWF-studieopens in new window
Een grote internationale studie, aangestuurd vanuit Máxima MC (MMC), bewijst dat prehabilitatie vóór een operatie bij patiënten met darmkanker leidt tot een sneller herstel en een sterke afname van ernstige complicaties. De studie werd mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding.
05
apr
2023
www.mmc.nl
Onderzoek naar liefdes- en seksleven bij jongere patiëntenopens in new window
Dankzij de Bas Mulder Award van Alpe d'HuZes kan dr. Vicky Lehmann onderzoek doen naar de emotionele aspecten rondom de kinderwens, relaties en seksualiteit van jongvolwassenen die kanker hebben of hebben gehad.
29
mrt
2023
www.nhnieuws.nl
Resultaat uit KWF-onderzoek: 'Samen Minder Moe na Kanker' opens in new window
Ook partners van kankerpatiënten kunnen doodvermoeid raken. Dat merkte acteur en schrijver Nadja Hüpscher, die zaterdag te gast was bij het radioprogramma Spraakmakers. Gelukkig is er hulp. Daarvoor ontwikkelden het Helen Dowling Instituut en UMC Groningen de online-behandeling ‘Samen Minder Moe’. Deze kwam mede tot stand door (donateurs van) KWF.
06
mrt
2023
www.nporadio1.nl
Nieuwe voorspellers ontdekt voor aanslaan immuuntherapieopens in new window
Onderzoekers van het LUMC ontdekten dat specifieke moleculen op afweercellen een mogelijke graadmeter zijn voor het effect van immuuntherapie.
16
feb
2023
www.lumc.nl
Doorbraak bij bestraling hoofd-halsgebiedopens in new window
Voor het eerst is een patiënt behandeld met stamcellen van zijn eigen speekselklieren. Dit moet een schadelijke droge mond door bestraling zien te voorkomen. Dank aan al onze donateurs die dit mede mogelijk maakten!
17
dec
2022
nieuws.umcg.nl