KWF Nieuws - Standpunten - Voor de pers - In de media

In de media

Filter items by date
Period:
-
Weghalen van eileiders kan eierstokkanker voorkomenopens in new window
Eierstokkanker kan ontstaan in de eileiders. Door het weghalen van de eileiders bij vrouwen die een gynaecologische buikoperatie ondergaan, is eierstokkanker te voorkomen. Deze optie is nu opgenomen in de landelijke richtlijnen van gynaecologen. Ook is er een laagdrempelige keuzehulp ontwikkeld. Dit resultaat komt mede voort uit het KWF-onderzoek van Joanne de Hullu (project 11515).
28
feb
2024
www.catharinaziekenhuis.nl
Nieuwe ontlastingstest spoort darmkanker beter opopens in new window
Een nieuwe ontlastingstest spoort voorstadia van darmkanker beter op dan de huidige test. Dit kan het aantal nieuwe gevallen van darmkanker en de sterfte door darmkanker verder verminderen. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van het Antoni van Leeuwenhoek, mede mogelijk gemaakt door KWF.
10
feb
2024
avl.nl
Nieuw aanknopingspunt behandeling erfelijke borst- en eierstokkankeropens in new window
Onderzoekers van het LUMC, UMCG, UMC Utrecht (Nederland) en het NIH (Verenigde Staten) hebben ontdekt dat het eiwit EXO1 een belangrijke rol speelt bij borst- en eierstokkanker met een bepaalde erfelijke DNA-fout (BRCA1-mutatie). Kankercellen zonder EXO1 kunnen hun DNA-schade niet goed repareren en gaan dood. Dit biedt nieuwe aanknopingspunten voor de behandeling van borst- en eierstokkanker met deze mutatie. Het resultaat komt mede voort uit het KWF-onderzoek van Sylvie Noordermeer (project 13472).
29
jan
2024
www.lumc.nl
MRI-scan verbetert behandelnauwkeurigheid bij uitgezaaide darmkankeropens in new window
Met informatie van een MRI-scan zijn betere behandelplannen te maken voor patiënten met naar de lever uitgezaaide darmkanker. Dat blijkt uit onderzoek dat mede mogelijk werd gemaakt door (donateurs van) KWF. In de CAMINO-studie werd de meerwaarde van MRI onderzocht bij 298 patiënten uit 14 ziekenhuizen. De onderzoekers ontdekten dat het behandelplan bij een derde van de patiënten wijzigde na analyse van MRI-beelden. Sommige patiënten bleken meer behandeling nodig te hebben, anderen juist minder.
12
dec
2023
amsterdamumc.org
Primeur mede dankzij KWF-financiering: opsporing longkanker met robotopens in new window
Het Radboudumc zet een robot in om tumoren diep in de longen op te sporen. Vroegtijdige opsporing en behandeling van longkanker kan veel levens redden. Het Radboudumc neemt de robot-bronchoscoop vanaf 1 januari 2024 in gebruik en is daarmee het eerste ziekenhuis in de EU met deze technologie. Deze primeur is mede mogelijk gemaakt door (donateurs van) KWF.
19
okt
2023
www.radboudumc.nl
Oncode-resultaat gaat wereld over: snelle AI helpt chirurg tijdens hersentumoroperatieopens in new window
Dankzij nieuwe AI-technologie is het mogelijk om hersentumorweefsel binnen 1,5 uur te analyseren. Met die informatie kunnen chirurgen tijdens de operatie bepalen hoe ze de tumor het beste kunnen verwijderen. De resultaten zijn gepubliceerd in het gerenommeerde vakblad Nature. In The New York Times verscheen een interview met projectleider Jeroen de Ridder.
12
okt
2023
oncodeinstitute.nl
KWF-onderzoek: veel variatie in het geven van chemotherapie vóór een blaaskankeroperatieopens in new window
Uit het KWF-onderzoek BlaaskankerZorg In Beeld blijkt dat er grote ziekenhuisvariatie bestaat in het gebruik van neoadjuvante chemotherapie (chemotherapie voorafgaand aan een operatie) bij patiënten met spierinvasieve blaaskanker. Dit lijkt impact te hebben op de overleving van de patiënt. De variatie kan voor een deel worden verminderd door betere naleving van de richtlijnen.
21
sep
2023
iknl.nl
Oncode: Grootschalige DNA-analyse basis voor betere behandeling kankeropens in new window
Grootschalige Nederlandse DNA-analyse geeft nieuwe inzichten in verschillen tussen primaire en uitgezaaide kanker. De resultaten uit deze studie geven aanknopingspunten om de behandeling van kanker te verbeteren en persoonsgerichter te maken.
15
mei
2023
www.hartwigmedicalfoundation.nl
Trouw: Hou vijf minuten je adem in voor veilige bestralingopens in new window
Onderzoekers van Amsterdam UMC proberen de bewegingen van organen tijdens bestraling van tumoren onder controle te krijgen. Op die manier zou de behandeling een stuk veiliger worden voor het omliggende gezonde weefsel. KWF financiert deze studie.
06
mei
2023
www.trouw.nl
Resultaat uit KWF-onderzoek: betere voorspelling agressiviteit voorstadium borstkankeropens in new window
Een internationaal team van onderzoekers heeft een methode ontwikkeld om beter te kunnen voorspellen of DCIS (een mogelijk voorstadium van borstkanker) uitgroeit tot borstkanker. Het resultaat komt voort uit de Grand Challenge, een grootschalig onderzoeksproject gefinancierd door Cancer Research UK en KWF Kankerbestrijding.
02
mei
2023
www.avl.nl
Fit worden voor een operatie loont, zo blijkt uit KWF-studieopens in new window
Een grote internationale studie, aangestuurd vanuit Máxima MC (MMC), bewijst dat prehabilitatie vóór een operatie bij patiënten met darmkanker leidt tot een sneller herstel en een sterke afname van ernstige complicaties. De studie werd mogelijk gemaakt door KWF Kankerbestrijding.
05
apr
2023
www.mmc.nl
Onderzoek naar liefdes- en seksleven bij jongere patiëntenopens in new window
Dankzij de Bas Mulder Award van Alpe d'HuZes kan dr. Vicky Lehmann onderzoek doen naar de emotionele aspecten rondom de kinderwens, relaties en seksualiteit van jongvolwassenen die kanker hebben of hebben gehad.
29
mrt
2023
www.nhnieuws.nl
Resultaat uit KWF-onderzoek: 'Samen Minder Moe na Kanker' opens in new window
Ook partners van kankerpatiënten kunnen doodvermoeid raken. Dat merkte acteur en schrijver Nadja Hüpscher, die zaterdag te gast was bij het radioprogramma Spraakmakers. Gelukkig is er hulp. Daarvoor ontwikkelden het Helen Dowling Instituut en UMC Groningen de online-behandeling ‘Samen Minder Moe’. Deze kwam mede tot stand door (donateurs van) KWF.
06
mrt
2023
www.nporadio1.nl
Nieuwe voorspellers ontdekt voor aanslaan immuuntherapieopens in new window
Onderzoekers van het LUMC ontdekten dat specifieke moleculen op afweercellen een mogelijke graadmeter zijn voor het effect van immuuntherapie.
16
feb
2023
www.lumc.nl
Doorbraak bij bestraling hoofd-halsgebiedopens in new window
Voor het eerst is een patiënt behandeld met stamcellen van zijn eigen speekselklieren. Dit moet een schadelijke droge mond door bestraling zien te voorkomen. Dank aan al onze donateurs die dit mede mogelijk maakten!
17
dec
2022
nieuws.umcg.nl