NeoVAC: een nieuw nanotechnologie-platform voor patiënt-specifieke immuuntherapie
Onderzoekssamenvatting
Immunotherapie is een nieuwe behandeling die er vanuit gaat dat het afweersysteem in staat is om kankercellen te herkennen en op te ruimen, maar daar wel een helpende hand bij nodig heeft.
Er zijn in de afgelopen jaren verschillende medicijnen en methoden ontwikkeld om het afweersysteem te helpen. In sommige gevallen met groot succes, voor tumoren die voorheen onbehandelbaar waren (zoals uitgezaaid melanoom en longkanker).
Deze mooie ontwikkeling ten spijt, geldt voor veel van deze (dure) middelen wel dat ze nog lang niet bij iedereen werken. Patiënten bij wie het niet aanslaat, ondervinden echter wel de bijwerkingen. Daarom is het noodzakelijk om nieuwe, effectievere strategieën te blijven ontwikkelen.
Het onderzoeksproject
Ferry Ossendorp zoekt de oplossing in immunotherapie op maat met DNA-vaccins. Met deze vaccins kunnen afweercellen heel gericht activeren, zodat ze alleen de kankercellen aanvallen. Iedere patiënt krijgt een uniek vaccin, afgestemd op de genetische kenmerken van zijn of haar tumor. Voordeel is dat DNA-vaccins relatief goedkoop en eenvoudig te fabriceren en te modificeren zijn.
In dit onderzoek wordt de potentie van DNA-vaccins in kaart gebracht. Het doel is de vaccins dusdanig te optimaliseren dat ze aan het einde van het project vertaald kunnen worden naar kandidaatvaccins die onderzocht kunnen worden bij patiënten met uitgezaaid melanoom en darmkanker. (Maar in theorie zouden meerdere tumorvormen hier gevoelig voor moeten zijn.)
Relevantie voor de patiënt
Immunotherapie is veelbelovend, maar nog niet voor iedereen. Dit project kan een belangrijke bijdrage leveren aan een betere immunotherapiebehandeling met minder bijwerkingen.