Kanker en je relatie

Ouder stel op bank, man kust voorhoofd vrouw

De invloed van kanker op de relatie tussen jou en je partner

​In een relatie wil je elkaar steunen. Maar heeft 1 van de 2 kanker, dan is dat niet altijd even makkelijk. Kanker heeft invloed op het leven van de patiënt én op het leven van de partner. En dus ook op de relatie. Soms lijkt het alsof niets meer is zoals vroeger. Bij veel mensen verandert de ziekte hun kijk op het leven. 

Door kanker verandert de situatie constant

Kanker kan je relatie onder druk zetten. Misschien moeten jullie wennen aan de nieuwe, maar ook steeds weer veranderende situatie.

Dat gaat niet vanzelf. Met elkaar praten, elkaar steunen, ‘tweerichtingsverkeer’ blijft belangrijk. Dát is door de ziekte niet veranderd. Een relatie blijft een kwestie van geven en nemen.   

Kanker en je relatie: waar loop je tegenaan?

  • Wisselende stemmingen
    De stemmingen van iemand met kanker kunnen heel wisselend zijn. Het ene moment ben je somber, het andere moment vol goede moed. En alles wat daartussen zit. De emoties van de partner lopen daarmee niet altijd gelijk. De patiënt is bijvoorbeeld verdrietig, terwijl de partner juist vol hoop is. Of andersom: de partner ziet het even helemaal niet meer zitten, terwijl degene die ziek is er juist weer tegenaan wil. Je kan elkaars gedachten niet lezen, dus is het belangrijk om naar de gevoelens van de ander te vragen. En begrip voor elkaars situatie te hebben; iedereen gaat op zijn eigen manier met kanker om.

  • Praktische veranderingen
    Bijvoorbeeld veranderingen in de taakverdeling. Dat lijkt misschien iets om makkelijk overheen te stappen. Maar toch moeten jullie samen zoeken naar een nieuw evenwicht waar jullie je allebei goed bij voelen.
  • Minder tijd voor elkaar
    Aandacht en tijd voor elkaar kunnen erbij inschieten. Duurt dit een paar maanden, dan hoeft dat geen probleem op te leveren. Maar duurt het een lange periode, dan bestaat het gevaar dat je uit elkaar groeit.

Baris was niet wie hij wilde zijn

Baris ging door een diep dal na zijn behandeling voor teelbalkanker. ‘Ik was bang en boos en dat was niet de persoon die ik wilde zijn’. Lees zijn verhaal

Blijven praten

Partners die met kanker te maken hebben willen elkaar meestal niet belasten met negatieve emoties. Zij hebben de neiging om die gevoelens voor zichzelf te houden. Maar misschien wil de ander niet ontzien worden en juist gevoelens delen. Je kunt daarachter komen door met elkaar te blijven praten over verwachtingen en wensen. Dat zorgt voor meer begrip en maakt het makkelijker om elkaar te (blijven) steunen.

Hulp bij kanker en je relatie

Vinden jullie het lastig om met elkaar over jullie gevoelens te praten? Dan kan een gesprek met een professionele zorgverlener helpen. Bijvoorbeeld met:

  • de (huis)arts
  • de praktijkondersteuner geestelijke gezondheidszorg
  • een geestelijk verzorger
  • een psycholoog

Zoek iemand die ervaring heeft met de begeleiding van mensen die kanker hebben gehad. Op kanker.nl/verwijsgids vind je begeleiding en gespecialiseerde zorg bij jou in de buurt. Je kunt ook terecht bij organisaties voor emotionele ondersteuning van (ex)kankerpatiënten, zoals inloophuizen en de NVPO. Voor sommige van deze zorgverleners heb je een verwijzing van je (huis)arts nodig.

Informeer bij je zorgverzekeraar of de kosten worden vergoed.