Zorginnovatietour brengt PvdA-Kamerlid Bouwmeester bij KWF en NKI-AVL

Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis

Inspiratie met innovaties op het gebied van personalised medicines en psychosociale zorg

KWF Kankerbestrijding en het NKI-AVL organiseerden 16 augustus een werkbezoek voor Lea Bouwmeester, Tweede Kamerlid  voor de PvdA en woordvoerder curatieve zorg. KWF en AVL inspireerden het Kamerlid Bouwmeester met innovaties op het gebied van personalised medicines en psychosociale zorg.

Bij het werkbezoek waren namens KWF Maarten van den Ende, Alrik Meesen, Sanne Kuijper en Sabrina Timmers aanwezig. Doel van het werkbezoek was om in aanloop naar de verkiezingen begin volgend jaar het Kamerlid een aantal belangrijke ontwikkelingen op het gebied van oncologie te presenteren en aan te geven wat  de overheid zou moeten doen om deze ontwikkelingen te stimuleren. Personalised medicines is een belangrijke ontwikkeling om meer genezing te bereiken, maar zou beter gefaciliteerd zou moeten worden door de overheid. Gerrit Meijer, hoogleraar pathologie en patholoog aan het NKI,  benadrukte dat de overheid de ontwikkeling van personalised medicines zou moeten stimuleren door een coördinerende rol te pakken, wet- en regelgeving de ontwikkeling te laten faciliteren en de benodigde (internationale) infrastructuur te financieren.

Daarnaast vroeg KWF aandacht voor knelpunten in de financiering van psychosociale zorg. Terwijl de behoefte aan psychosociale zorg groeit door het groeiende aantal patiënten en hun naasten, is de zorg voor veel patienten niet toegankelijk. Anne-Marie Bart van Stichting OOK presenteerde samen met Sandra van de Brink en Marit van de Water (AVL) hoe speciaal getrainde coaches kankerpatiënten begeleiden met psychosociale ondersteuning.

Theo Ruers, chirurg en hoogleraar oncologie en biomedische beeldvorming, presenteerde tijdens het werkbezoek bovendien hoe de TomTom in de OK bijdraagt aan het effectiever opereren van tumoren. De TomTom is een innovatief project van het AVL dat mede door KWF gefinancierd is.

Tijdens het werkbezoek werd duidelijk dat er veel innovaties mogelijk zijn op het gebied van oncologie, maar het huidige zorgsysteem en de financiering vaak de innovaties in de weg zitten. Het Kamerlid Bouwmeester gaf aan geïnspireerd te zijn door de presentaties en de informatie mee te nemen ter voorbereiding op de verkiezingen begin 2017. De komende tijd wil zij zich inzetten voor langer leven in goede kwaliteit en meer eigen regie voor de patiënt. Tijdens haar innovatietour langs verschillende zorginitiatieven wil zij ideeën opdoen om innovaties in de zorg van de grond te brengen.