Weren

KWF.nl > Kanker voorkomen > Zon, uv en huidkanker > Zonbescherming kinderen > Weren
Het is goed om af en toe de schaduw op te zoeken.

De schaduw in tussen 12 en 15 uur

De zonkracht is de hoeveelheid ultraviolette straling van de zon die zorgt dat de huid verbrandt, sneller veroudert en huidkanker kan veroorzaken. De zonkracht is tussen 12 en 15 uur het hoogst. Bij een hoge zonkracht verbrandt de huid sneller dan je denkt. Het daarom goed om in die uren de schaduw op te zoeken. In de schaduw is de zonkracht minder hoog en zorgt voor verkoeling.

Onze tips:

  • Kies voor een schaduwplek om te eten of eet even binnen tussen 12 en 15 uur;
  • Bomen, parasols of bijvoorbeeld schaduwdoeken zijn perfect voor schaduw;  
  • Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon.
  • Ligt je baby onder een doek in de schaduw? Zorg er dan wel voor dat je baby voldoende frisse lucht krijgt en niet te warm wordt.

Toch kun je in de schaduw ook verbranden, bijvoorbeeld onder een parasol. Je pakt dan namelijk veel indirecte straling mee (de aarde weerkaatst een deel van de stralen in een andere richting). Niet alle parasols zijn gemaakt van uv-werend materiaal. Dus als je denkt fijn uit de zon te zitten, houd dan in de gaten wanneer  voor het laatst gesmeerd is met zonnebrandcrème. 

Kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld.

 

Select the Component and add.
Close

De schaduw in

​Zoek tussen 12 en 15 uur de schaduw op. Dan is de zonkracht het hoogst.
Onze schaduwtips

Insmeerhulp

Met onze UV-radar app kun jij lekker de zon in met de kinderen zonder al te veel zorgen. De app geeft de kracht van de zon aan, geeft huidadvies én wanneer je weer moet smeren en de zon uit moet.
Download de app