Smeren

KWF.nl > Kanker voorkomen > Zon, uv en huidkanker > Zonbescherming kinderen > Smeren
Lekker dik smeren met zonnebrandcrème helpt de huid beschermen tegen de zon.

Smeren met zonnebrandcrème

Om verbranding te voorkomen smeren we kinderen, als het goed is, massaal in met zonnebrandcrème. Toch wordt er vaak niet genoeg gesmeerd. Of wordt er wel gesmeerd op het strand, maar niet op andere momenten. Bij het fietsen of wandelen vangen kinderen ongemerkt een hoop zonnestralen. En ook als de zon zich minder laat zien, dus op een meer bewolkte dag, is er toch veel straling en kunnen ze verbranden.

Onze tips:

  • Gebruik voor kinderen een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30; 
  • Smeer je kinderen in vóórdat ze de zon in gaan. De crème kan dan goed intrekken;
  • Smeer overal, dus ook de neus, oren en lippen;
  • Smeer kinderen in voordat ze kleding aantrekken. Zo weet je zeker dat er geen plekjes worden overgeslagen en voorkom je vlekken in kleren;  
  •  Herhaal het smeren iedere 2 uur, of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten.
Onze belangrijkste tip: blijf tussen 12 en 3 uit de zon, ook als de kinderen goed zijn ingesmeerd. De zonkracht is dan het hoogst. De zonkracht in Nederland ligt in de zomermaanden tussen de 4 en 7. Vanaf zonkracht 7 à 8 verbrandt de huid al na tien minuten.

Welke zonnebrandcrème kies je voor kinderen?

We raden niet specifiek kinderzonnebrand aan. Als ouder wil je het beste voor je kindje. Bekijk zelf welke producten jij fijn vindt en hoe je kindje reageert op het product. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50 en houd baby’s uit de zon. Er zijn zonnebrandproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties.

Wist je dat een aantal fabrikanten van zonnebrandcrèmes zich inzetten voor KWF? Zij maken speciale zonnebrand voor kinderen en baby’s. Dit zijn Ladival, Naïf en Solait baby ( eigen merk van Kruidvat).

Hoe vaak smeren?

Elke 2 uur smeren is echt een must.  Anders is je kindje niet optimaal beschermd tegen de zon. Waterproof of waterresistant geeft aan dat de zonnebrandcrème tijdens het zwemmen beter op de huid blijft zitten. Maar betekent niet dat de crème de hele dag blijft zitten. Na het zwemmen moet je wel opnieuw smeren.

Hoeveel zonnebrandcrème smeren?

Houd er rekening mee dat de beschermingsfactor omlaag gaat als je te dun smeert. Smeer dus dik. Gebruik minimaal 7 theelepels per smeersessie. Gebruik 1 theelepel crème voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug , 2 voor benen en voeten.

Select the Component and add.
Close