Kleren

KWF.nl > Kanker voorkomen > Zon, uv en huidkanker > Zonbescherming kinderen > Kleren
Bescherm jezelf en je kind tegen de zon met bijvoorbeeld een hoed en een goede zonnebril.

Kleding als zonbescherming

Je kinderen goed beschermen tegen de zon, gaat verder dan alleen insmeren. Een hoedje of pet en uv-werende kleren zijn een extra bescherming. Daarbij vinden baby’s en kinderen insmeren niet altijd het leukste wat er is, terwijl juist hun huid extra kwetsbaar is. Kleding is de ideale extra bescherming. 

Uv-werende kleding 

Sommige kleding laat nog uv-straling door. Als je zeker wilt zijn van de bescherming tegen de zon, kies dan uv-werende kleding. Uv-werende kleding biedt hoge bescherming. En beschermt ook als de kleding nat wordt. Daarnaast droogt uv-werende kleding snel en ademend, waarvoor het niet te warm wordt. Voor kinderen is er keuze genoeg. Zoek naast het dragen van kleren op tijd de schaduw op en smeer je kinderen altijd goed in met zonnebrandcrème.

Tips om kinderen te beschermen met kleren tegen de zon: 

  • Bescherm de kinderhuid met bijv. een shirt met mouwen;
  • Hoedjes of petjes beschermen hoofd en nek;  
  • Zet ze een zonnebril op. 

Een hoedje of een petje zorgen voor goede schaduw voor gezicht, hoofd, nek en oren. 

Hoe zit het met gewone kleding? 

De huid kan ook bedekt worden met gewone kleding of bijvoorbeeld met een omslagdoek. Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het nog minder uv-straling tegen. 

Een goed zonnebrilletje voor je kind 

Kinderogen zijn kwetsbaar. Uv-straling kan op lange termijn schade veroorzaken. Zorg er dus voor dat ze een goede kinderzonnebril met voldoende uv-bescherming dragen! Goedkope of speelgoed kinderzonnebrilletjes bieden vaak geen bescherming, ondank dat de glazen wel donker zijn. Door de donkere glazen denken de ogen dat ze beschermd zijn. De pupillen worden vergroot en door de slechte glazen kan dit schadelijk zijn voor de ogen. Er zijn speciale zonnebrilletjes met UV-bescherming voor kleine kinderen. 

 

Select the Component and add.
Close