Smeren

KWF.nl > Kanker voorkomen > Zon, uv en huidkanker > Smeren, kleren, weren > Smeren
Lekker dik smeren met zonnebrandcrème helpt de huid beschermen tegen de zon.

 

Smeren met zonnebrandcrème

Smeren met zonnebrandcrème is écht een must, ook in de schaduw.  

Onze tips: 

  • Gebruik een zonnebrandcrème met een beschermingsfactor van minstens 30; 
  • Smeer je kinderen een halfuur voor ze naar buiten gaan in. De zonnebrand kan dan goed intrekken, en het werk doen in de zon;   
  • Smeer je kinderen in voordat ze kleding aantrekken. Zo weet je zeker dat er geen plekjes worden overgeslagen en voorkom je vlekken in kleren;    
  • Smeer kinderen in voordat ze naar school gaan, zo beginnen ze al goed beschermd de dag;  
  • Herhaal het smeren iedere 2 uur, of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten. 

Hoeveel en hoe vaak smeren? 

Een zonnebrand die je maar één keer per dag hoeft aan te brengen en toch de hele dag beschermt tegen schadelijke uv-stralen klinkt mooi, maar is niet voor iedereen voldoende. Het hangt af van je huidtype en bezigheden op een dag. Wil je zeker weten dat je voldoende smeert? Herhaal het dan iedere twee uur. 

Wij raden aan om dik te smeren. Zuinig smeren geeft een lagere beschermingsfactor dan op de verpakking staat.

We hebben een handig ezelsbruggetje om ervoor te zorgen dat je genoeg smeert: gebruik ongeveer 7 theelepels zonnebrandcrème per smeerbeurt:

1 voor gezicht en hals
2 voor armen en schouders
2 voor borst, buik en rug
2 voor benen en voeten

Smeer de bekende kwetsbare plekken zoals, oren, lippen én de bovenkant van de voeten extra in. Deze lichaamsdelen verbranden snel en hebben dus extra bescherming nodig.

Houd baby’s en kinderen zoveel mogelijk uit de zon. Of je dan toch moet smeren? Jazeker! Ook in de schaduw moet er flink gesmeerd worden.

Welke zonnebrand kies je voor kinderen? 

We raden niet specifiek kinderzonnebrand aan. Als ouder wil je het beste voor je kindje. Bekijk zelf welke producten jij fijn vindt en hoe je kindje reageert op het product. Gebruik zeker minstens factor 30 of 50 en houd baby’s uit de zon.  Er zijn zonnebrandproducten die speciaal ontwikkeld zijn voor kinderen. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn, want een kinderhuid is een stuk dunner dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties.

Wist je dat een aantal fabrikanten van zonnebrandcrèmes zich inzetten voor KWF? Zij maken speciale zonnebrand voor kinderen en baby’s. Dit zijn Ladival, Naïf en Solait baby ( eigen merk van Kruidvat).

Naast smeren is het ook nodig goed om je kind door middel van  goede kleding  te beschermen tegen de zon en af en toe uit de zon te blijven.

 

 
 

Select the Component and add.
Close