Uv en zonkracht

KWF.nl > Kanker voorkomen > Zon, uv en huidkanker > Uv en zonkracht

Wat is uv?

​Zonlicht bestaat voor een deel uit ultraviolette stralen (uv-straling). Er zijn twee typen uv-stralen die huidkanker kunnen veroorzaken:
 
• uva-straling: deze straling wordt niet tegengehouden door wolken of glas en dringt daarom diep in je huid. Een hoge dosis uva kan je huid beschadigen, met als gevolg huidkanker en huidveroudering.
• uvb-straling bereikt deels de aarde. Deze stralen zorgen ervoor dat je huid verkleurt. Je kan door deze stralen dus verbranden. Maar ze hebben ook positieve effecten, zoals de aanmaak van vitamine D.
 
Er is een derde uv-straal: uvc.  Deze uv-straling is het meest schadelijk, maar bereikt het aardoppervlak niet door de ozonlaag.
 

Alles over de zonkracht

 

De hoogte van de zon

Hoe hoger de zon staat, hoe sterker de zonkracht. De afstand die uv-stralen door de dampkring moeten afleggen is ’s middags het kortst, als de zon dus recht boven je staat. De zonkracht hangt af van:
  1. het jaargetijde: in de zomer is in Nederland de zonkracht in de middag maximaal 6 of 7; in de winter vaak minder dan 1;
  2. tijdstip op de dag: de zonkracht is in Nederland het sterkst tussen 12.00 en 15.00 uur;
  3. plaats op aarde: hoe dichter bij de evenaar, hoe sterker de uv-straling en hoe kleiner de seizoensverschillen. En: hoe hoger (in de bergen), hoe sterker de uv-straling.

Dikte van de bewolking

Als de lucht zwaarbewolkt is, komt hier nauwelijks uv-straling door. Bij heiig weer (dunne, nevelige bewolking) bereikt nog steeds veel uv-straling de aarde. ls de lucht zwaarbewolkt is, komt hier nauwelijks uv-straling door. Bij heiig weer (dunne, nevelige bewolking) bereikt nog steeds veel uv-straling de aarde.

Weerkaatsing

Uv-straling wordt sterker door weerkaatsing via zand en water (10 tot 20% ). De weerkaatsing via verse sneeuw en ijs is zelfs 80 tot 90%.
 

Dikte van de ozonlaag

De ozonlaag beschermd onze aarde tegen uv-straling. De dikte van de ozonlaag neemt steeds meer af. Hoe dunner de ozonlaag, hoe minder uv-straling wordt tegengehouden en hoe sterker de zonkracht. De ozonlaag is het dunst boven Nieuw-Zeeland en Australië.

Select the Component and add.
Close

Zon weren met kleding

Naast zonnebrandcrème kun je de huid ook goed beschermen met kleding.