Hoe slecht is de zonnebank?

KWF.nl > Kanker voorkomen > Zon, uv en huidkanker > Hoe slecht is de zonnebank?

Liever niet onder de zonnebank

Ben je van plan om binnenkort voor een bruin kleurtje onder de zonnebank te gaan?  Lees dan eerst even verder. Er bestaan een hoop misvattingen over de zonnebank. Aan de hand van 6 vragen zetten we een aantal misvattingen over de zonnebank voor je op een rij.

Is de zonnebank echt zo slecht? 

Ja. Of de straling nu komt uit de zon of uit de zonnebank, ze beschadigen je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een hele korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.

Is de zonkracht van de zonnebank hetzelfde als die van de zon?

De gevaren van een zonnebank verschillen volgens de Gezondheidsraad niet van de gevaren van de echte zon. Dus ook huidkanker kan ontstaan door de zonnebank.

Heb ik de zonnebank nodig om mijn vitamine D op peil te houden?

De zonnebank is niet de manier om aan vitamine D te komen. We raden zonnebankgebruik dan ook af. Vitamine D heb je nodig om gezond te blijven. Het is goed voor sterke botten, tanden én speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je weerstand. In de winter is er minder zon en vitamine D maak je dus minder aan. Als je denkt een tekort aan vitamine D te hebben:
• Ga dan voor een gericht advies naar de huisarts;
•  Haal je vitamine D uit voeding of slik zo nodig tabletten bij.
 

Is het zinvol om onder de zonnebank te gaan om te zorgen dat ik daarna minder snel verbrand?

Het wordt vaak aangeraden, maar het is niet zinvol. Onder invloed van UVB-straling kan huidverdikking worden opgebouwd, wat een natuurlijke bescherming biedt tegen teveel uv-belasting van de huid. Deze bescherming is echter beperkt en zal niet voorkomen dat je verbrandt. Daarnaast is het zo dat veel zonnebanken stralen alleen UVA-licht uitstralen. Deze UVA-stralen bieden geen natuurlijke bescherming, maar leiden wel tot huidveroudering en tot huidkanker.
 

Waarom mag je voor je 18e niet onder de zonnebank?

Tot je 18e is je huid nog flink in ontwikkeling. Beschadigt je huid door de zon of door de zonnebank op jonge leeftijd, dan is de kans dat je op latere leeftijd huidkanker krijgt groter.

Wat is het risico van onder de zonnebank gaan?

Onder de zonnebank wordt je huid in een korte tijd aan een hoge dosis uv-straling blootgesteld. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, maar je de huid blijft beschadigd.

Select the Component and add.
Close

Ons advies

  • Wij raden het gebruik van de zonnebank af. Zeker voor mensen met een licht huidtype.
  • Jongeren tot 18 jaar mogen geen gebruik maken van de zonnebank, tenzij anders voorgeschreven;
  • Zonneapparatuur gebruik vergroot de kans op huidkanker.

Melanoom (huidkanker)

​​Jaarlijks krijgen ruim 6.700 mensen een melanoom.
Lees meer