Relatie kanker en leefstijlfactoren

KWF.nl > Kanker voorkomen > Gewicht, voeding, bewegen, alcohol > Relatie kanker en leefstijlfactoren
Relatie leefstijlfactoren en kanker

 

Ongeveer 30% van kanker zou voorkomen kunnen worden

KWF Kankerbestrijding heeft de bijdrage van leefstijlfactoren (denk aan roken, zonnen, voeding en beweging) aan kanker voor de Nederlandse situatie voor het eerst in kaart laten brengen. In Nederland zijn er jaarlijks ruim 100.000 nieuwe gevallen van kanker en sterven jaarlijks 44.000 mensen aan kanker. Het risico op het krijgen van kanker wordt beïnvloed door genetische aanleg, maar ook door een gezonde of minder gezonde leefstijl. Naar schatting 30% van de nieuwe kankergevallen in Nederland wordt veroorzaakt door een minder gezonde levensstijl, en zou daarmee in principe voorkomen kunnen worden. Niet roken is hierin het belangrijkste advies maar ook gezonde voeding en voldoende bewegen helpen om het risico te verlagen.
 
Een garantie om kanker te voorkomen is er helaas niet en in veel gevallen is er sprake van ‘domme pech’. Maar mensen kunnen zelf de kans op het krijgen van kanker verminderen door gezonder te leven. Slechts 20% van de bevolking is van mening dat hun eigen leefstijl het risico op kanker verhoogt (TNS NIPO meting, 2014). KWF vindt het daarom extra belangrijk om het publiek goed te informeren over de invloed van leefstijlfactoren op het krijgen van kanker.
 

Roken

Roken is veruit de grootste en gevaarlijkste risicofactor voor het krijgen van kanker.
19.000 mensen krijgen jaarlijks kanker door roken. Dat is 19% van alle kanker in Nederland. In totaal sterven er jaarlijks ongeveer 44.000 mensen aan kanker. Wanneer we kijken naar de sterfte aan kanker door roken, dan komt uit het  onderzoek naar voren dat bijna 28% van de kankersterfte gerelateerd is aan roken, dit betekent dus dat jaarlijks 12.000 mensen in Nederland sterven aan kanker door roken.
 

Alcohol, overgewicht, ongezond eten, inactiviteit en zonnen 

Andere factoren waarvan bewezen is dat ze bijdragen aan het ontstaan van kanker zijn: alcoholgebruik, overgewicht, minder gezonde voeding en onvoldoende beweging. Deze factoren zijn vaak nauw met elkaar verbonden, en spelen, behalve bij het risico op kanker, ook een rol bij het ontstaan van hart- en vaatziekten, evenals roken.

Select the Component and add.
Close

Vragen over preventie

KWF Publieksservice
 
Tel. 0900-202 00 41 (€ 0,01/min)
ma-vrij 9.00-18.00 uur
 
Of gebruik ons contactformulier
Contact met KWF