Uitstel van kankerzorg vanwege corona

Onderzoek naar corona bij kanker

Kankerzorg onder druk

Het uitstellen van de zorg voor kankerpatiënten is zeer zorgelijk. Het gaat ten koste van de gezondheid van patiënten die deze zorg nu nodig hebben. Ook levert uitstel, of de angst voor uitstel, veel onrust op bij iedereen die met kanker te maken heeft. 

Het zorgpersoneel werkt keihard om de zorg voor alle patiënten op peil te houden. Maar als er onvoldoende personeel en capaciteit is vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, dan houdt het op. 

De situatie verschilt per ziekenhuis en per regio. Zo zijn gespecialiseerde kankerziekenhuizen als het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Prinses Maxima Centrum in Utrecht volledig ingericht op kankerzorg. Daar gaat vrijwel alles normaal door. Andere ziekenhuizen moeten zorg uitstellen. 

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie, ga dan altijd in gesprek met je behandeld arts.

Maatregelen

Houd je aan de coronamaatregelen. Op die manier kunnen we de zorg en kankerpatiënten helpen: minder besmettingen betekent meer ruimte voor reguliere zorg.

Coronavaccin

Mensen met het hoogste risico en zorgpersoneel krijgen als eerste het coronavaccin. Dit beslissen het RIVM en artsen, want zij kennen de verschillende risicogroepen het beste. Bespreek met je arts of en wanneer jij in aanmerking komt voor het vaccin.

05 januari 2021