Standpunt: bevolkingsonderzoek darmkanker

Zelfafnametest darmkankeronderzoek

In Nederland wordt iedereen tussen de 55 en 75 jaar, om de twee jaar uitgenodigd om deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Darmkanker.

KWF Kankerbestrijding is overtuigd van het nut van dit bevolkingsonderzoek. Daarbij is wel van belang dat men zich goed laten informeren over de voor- en nadelen van dit onderzoek zodat een goed weloverwogen keuze gemaakt kan worden.

Het bevolkingsonderzoek bestaat uit een ontlastingstest. Als er bloed in de ontlasting zit, kan dat te maken hebben met darmkanker. Er kunnen ook andere oorzaken zijn. Vervolgonderzoek is nodig om dit vast te stellen. Het RIVM is verantwoordelijk voor de coördinatie van alle bevolkingsonderzoeken.

Voordelen bevolkingsonderzoek darmkanker

Met het bevolkingsonderzoek kan darmkanker worden voorkomen of in een vroegtijdig stadium ontdekt en behandeld worden. Als darmkanker vroegtijdig wordt ontdekt, is de kans op genezing groter en de behandeling minder zwaar. Ook kan een mogelijk voorstadium van darmkanker worden gevonden. Als een voorstadium wordt behandeld, kan darmkanker worden voorkomen.

Nadelen bevolkingsonderzoek

  • Een belangrijk risico is dat bij het vervolgonderzoek (coloscopie) een aantal mensen complicaties ondervindt zoals perforatie/doorboren van de darm. De kans op complicaties is klein, bij 2 op de 1000 coloscopieën ontstaan complicaties.

  • Bij sommige mensen groeit de tumor die ontdekt is zo langzaam, dat zij er tijdens hun leven geen last van zouden hebben gehad. Zij kunnen door het bevolkingsonderzoek een behandeling krijgen die eigenlijk niet nodig was geweest.

  • Deelname aan het bevolkingsonderzoek is een momentopname. Dit zou kunnen leiden tot schijnzekerheid, mensen gaan niet naar de huisarts met klachten maar wachten tot het volgende bevolkingsonderzoek. 

Ontwikkelingen

Er is veel onderzoek gaande naar mogelijkheden om het huidige bevolkingsonderzoek te verbeteren door de toepassing van biomarkers. Een stof die door een verhoging of verlaging in het bloed een aanwijzing is van darmkanker. Daarbij geven biomarkers een betere voorspelling van de aanwezigheid van darmkanker dan testen op alleen de aanwezigheid van bloed.

Raadpleeg huisarts bij veranderingen

Het blijft belangrijk om bij klachten of aanhoudende veranderingen aan het lichaam de huisarts te raadplegen, zoals bij bloed en/of slijm in de ontlasting en veranderingen in de stoelgang. Ongeacht de leeftijd en ook ondanks het feit dat iemand recent naar het bevolkingsonderzoek is geweest. En ook wanneer iemand nog niet of niet meer in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek. Er kan nooit een garantie gegeven worden dat kanker zich niet ontwikkelt ergens in het lichaam.

11 maart 2016