Meester Kackadorisprijs

familie op het strand

De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft KWF Kankerbestrijding de Meester Kackadorisprijs 2020 toegekend. Aanleiding zijn een aantal teksten over complementaire zorg op kanker.nl.

kanker.nl

Als financier en mede-initiatiefnemer is KWF betrokken bij Stichting kanker.nl. De site kanker.nl geeft objectieve en betrouwbare informatie voor iedereen die met kanker te maken heeft. Artsen en andere deskundigen geven advies en beantwoorden vragen die leven onder patiënten.

Als er informatie wordt gegeven over zaken die niet wetenschappelijk bewezen zijn (denk aan accupunctuur, het gebruik van wietolie), dan wordt ook dat vermeld. Ook vinden we dat een patiënt altijd in overleg moet blijven met de behandelend arts. 

Alternatieve behandeling

Wanneer kankerpatiënten alleen een alternatieve behandeling volgen, kan dat leiden tot grote gezondheidsrisico's. De kans op terugdringen van de ziekte en/of langdurige, ziektevrije overleving kan kleiner worden. 

Op kanker.nl worden geen alternatieve behandelingen aangeraden en medische informatie wordt door artsen en andere deskundigen gecontroleerd.

Lees ook ons standpunt over alternatieve behandelingen.

Wat is complementaire zorg?

Met de term complementair bedoelt men zorg die is gericht op een betere kwaliteit van leven. Bijvoorbeeld door klachten te verminderen of bij te dragen aan herstel.

02 september 2020