De e-sigaret en shishapen

e-sigaret

Is dampen met een e-sigaret en met een shishapen schadelijk voor de gezondheid?

Uit onderzoek van het RIVM  is gebleken dat het gebruik van de e-sigaret en de shishapen schadelijk zijn voor de gezondheid. Zowel e-sigaretten als shishapennen kunnen in combinatie met de bijbehorende dampen leiden tot irritatie en schade aan de luchtwegen, hartkloppingen en een verhoogde kans op kanker. Bovendien bevatten e-sigaretten nicotine. Voor nicotine geldt dat dit een verslavende stof is. Voor bestaande rokers lijkt de e-sigaret een minder schadelijk alternatief te zijn dan door blijven roken. Voor kinderen geldt: niet roken én niet dampen.

Is dampen met een e-sigaret een oplossing voor stoppen met roken?

We zien dat de e-sigaret in sommige, individuele gevallen kan leiden tot stoppen met roken. Dat neemt niet weg dat er op dit moment nog onvoldoende bewijs is voor de effectiviteit van de e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken. In tegenstelling tot de bewezen effectieve hulpmiddelen en gedragsmatige ondersteuning (begeleiding), wordt het gebruik van de e-sigaret als hulpmiddel bij stoppen met roken daarom niet actief aanbevolen.

Voor kinderen geldt: niet roken én niet dampen

Zoals hierboven beschreven staat, brengt het gebruik van e-sigaretten en shishapennen verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Bovendien geldt dat nicotine een verslavende werking heeft. Voor kinderen moet daarom de norm zijn: niet roken én niet dampen.

KWF Kankerbestrijding zet zich samen met de Hartstichting en het Longfonds in voor een rookvrije generatie. Kinderen moeten de kans krijgen om volledig rookvrij op te groeien. Daarom pleiten wij voor maatregelen die ervoor zorgen dat kinderen in elke fase van het opgroeien beschermd worden tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Hierbij hoort dus ook de bescherming van kinderen tegen de gevaarlijke stoffen en de verleidingen van de e-sigaret.

Bekijk hier het gezamenlijke standpunt van de Alliantie Nederland Rookvrij, waar KWF Kankerbestrijding partner van is.

12 augustus 2019