Ontwikkelingen rondom corona en kankerzorg

Onderzoek naar corona bij kanker

4 februari 2021

Minder kanker in 2020

In 2020 waren er minder diagnoses door de coronacrisis. Dit komt door uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van de bevolkingsonderzoeken en afschaling van de zorg in het voorjaar. De daling was het grootst bij borst-, darm- en prostaatkanker. Bekijk de cijfers op deze pagina.

27 januari 2021

Onderzoek naar vaccineren kankerpatiënten

Onderzoekers van het UMC Groningen, Antoni van Leeuwenhoek en Erasmus MC gaan onderzoek doen naar het vaccineren van kankerpatiënten tegen het coronavirus. ZonMw (de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie) financiert het onderzoek. Wij vinden het erg belangrijk dat dit onderzoek wordt gedaan en zijn blij dat het is goedgekeurd. Lees hier meer over het onderzoek.

20 januari 2021

Avondklok en 1 bezoeker

Het kabinet gaf aan dat ze het bezoek aan huis willen verminderen naar 1 persoon. Om zo besmettingen te voorkomen. Een belangrijke uitzondering hierop is mantelzorg. Daar zijn we blij mee. Want medische zorg is noodzakelijk voor kankerpatiënten. Dit houdt ook thuiszorg in.

Als de avondklok ingaat, geldt dat niet voor mantelzorgers en thuiszorg. Bekijk de lijst van uitzonderingen.

5 januari 2021

Kankerzorg onder druk

Het uitstellen van de zorg voor kankerpatiënten is zeer zorgelijk. Het gaat ten koste van de gezondheid van patiënten die deze zorg nu nodig hebben. Ook levert uitstel, of de angst voor uitstel, veel onrust op bij iedereen die met kanker te maken heeft. 

Het zorgpersoneel werkt keihard om de zorg voor alle patiënten op peil te houden. Maar als er onvoldoende personeel en capaciteit is vanwege het hoge aantal coronabesmettingen, dan houdt het op. 

De situatie verschilt per ziekenhuis en per regio. Zo zijn gespecialiseerde kankerziekenhuizen als het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het Prinses Maxima Centrum in Utrecht volledig ingericht op kankerzorg. Daar gaat vrijwel alles normaal door. Andere ziekenhuizen moeten zorg uitstellen. 

Heb je vragen over jouw persoonlijke situatie, ga dan altijd in gesprek met je behandeld arts.

Coronamaatregelen

Houd je aan de coronamaatregelen. Op die manier kunnen we de zorg en kankerpatiënten helpen: minder besmettingen betekent meer ruimte voor reguliere zorg.

11 december 2020

Wanneer krijgen kankerpatiënten het coronavaccin?

Mensen met het hoogste risico en zorgpersoneel krijgen als eerste het coronavaccin. Dit beslissen het RIVM en artsen, want zij kennen de verschillende risicogroepen het beste. Bespreek met je arts of en wanneer jij in aanmerking komt voor het vaccin.

04 februari 2021