Risicofactoren kanker

KWF.nl > Preventie > Gewicht, voeding, bewegen, alcohol > Risicofactoren kanker

Impact roken en de zon het grootst

​Voorkomen dat mensen kanker krijgen is een van de missiedoelen van KWF.
Wij informeren jou over risicofactoren die de kans op kanker kunnen vergroten of verkleinen. Soms spelen pech en genetische aanleg een rol bij het krijgen van kanker. Op sommige factoren heb je niet of nauwelijks invloed zoals luchtverontreiniging. Maar op een aantal factoren heb je zelf wel invloed zoals bijvoorbeeld roken. Je hebt veel meer invloed op je gezondheid dan je denkt. Wist je dat bij ongeveer 35% van de kankergevallen het ontstaan van kanker is te beïnvloeden?

Op welke risicofactoren jij veel invloed hebt lees je in de publieksamenvatting PAF studie.

Roken

Roken is veruit de grootste beïnvloedbare risicofactor voor kanker. Maar liefst 28% van de kankersterfte en 19% van de jaarlijks nieuwe gevallen van kanker is gerelateerd aan roken. In Nederland overlijden elk jaar ongeveer 20.000 mensen aan de gevolgen van roken. Om deze redenen zetten wij ons actief in op deze risicofactor. Benieuwd naar onze activiteiten op het gebied van roken? Lees er alles over op campagne pagina Eigenlijk best gek, hè.
 

Zonnen

Huidkanker is de op één na meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. Elk jaar krijgen ongeveer 50.000 mensen huidkanker. In de afgelopen 10 jaar is dit aantal bijna verdubbeld. Dit aantal blijft stijgen. Onbeschermd zonnen vergroot je kans op huidkanker. Wij informeren daarom actief met onze‘smeren, kleren weren’ campagne om je zo bewust mogelijk om te laten gaan met de zon.
 

Overige risicofactoren: wat doet KWF?

Behalve roken en zonnen zijn er nog een hoop andere risicofactoren waar jij invloed op hebt. Denk aan:
 
  • ongezonde voeding;
  • onvoldoende beweging;
  • overgewicht;
  • alcohol drinken.
Bovenstaande factoren leveren samen een even grote bijdrage aan het ontstaan van kanker als roken alleen. Bovendien zijn deze factoren nauw met elkaar verbonden en leveren een grote bijdrage aan het ontstaan van andere ziekten zoals hart- en vaatziekten.  Andere partijen zijn hierin gespecialiseerd en spelen vaak al een grote rol. Wij houden ontwikkelingen rondom deze risicofactoren nauw in de gaten.

Select the Component and add.
Close

Vragen over preventie?

KWF Publieksservice

 
T: 0900 - 202 00 41 (€ 0,01/min)
ma-vrij 9.00-18.00 uur
 
Of stel je vraag via ons contactformulier.