Zonnebrandcrème

KWF.nl > Preventie > Zon verstandig > Zonnebrandcrème

Met welke factor zonnebrand smeer ik me in?

​Elke huid reageert anders tijdens het zonnen

Tropische temperaturen zorgen voor overvolle terrassen, stranden, zwembaden of parken. Op zo’n mooie zonnige dag gooi je gauw nog een zonnebrandcrème in je tas. Verstandig! Zonnebrandcrème beschermt je huid namelijk tegen verbranden. Hoeveel bescherming een crème tegen UVB (verbranding) biedt, wordt aangegeven met de Sun Protection Factor (beschermingsfactor of SPF). Maar met welke factor kun je het beste smeren? De factor die geadviseerd wordt, is afhankelijk van je huidtype. Hiernaast kun je je huidtype bepalen. En kun je vinden welke factor passend is bij jouw huidtype.
 
In het algemeen geldt: smeer je in Nederland bij dagelijkse buitenactiviteiten in met factor 15. Gebruik factor 30 als je uitgebreid gaat zonnen of op buitenlandse (zon)- en wintersportvakanties gaat.  Smeer kinderen in met minimaal factor 30.  Houd kinderen jonger dan 1 jaar helemaal uit de directe zon. Lees op smeren, kleren, weren meer over hoe je kinderen naast het smeren met zonnebrandcrème kan beschermen tegen de zon.
 

Bescherming tegen UVA en UVB

Een goede zonnebrandcrème beschermt je huid tegen verbranden en huidveroudering. Hoeveel bescherming een crème tegen UVB (verbranding) biedt, wordt aangegeven met de Sun Protection Factor. Kies een zonnebrandcrème die UVB- en UVA-straling tegenhoudt. UVA-stralen zorgen voornamelijk voor huidveroudering, de ‘A’ staat voor ‘Aging’. De UVB-stralen zorgen voor zonverbranding, daarom staat de ‘B’ ook wel voor ‘Burning’. Of de zonnebrand je beschermd tegen deze stralen, kun je lezen op het etiket.

Met een hogere factor kun je langer in de zon. Beschermingsfactoren betekenen overal ter wereld hetzelfde. 2 zonnebrandcrèmes met dezelfde beschermingsfactor geven ongeacht het merk dus dezelfde bescherming.

Zon, zee, strand? Let dan op waterresistentie!

Waterproof of waterresistant betekent dat een zonnebrandcrème na het zwemmen beter op de huid blijft zitten, dan een product waar dat niet op staat. De wet vereist bij gebruik van de term ‘waterproof’ dat na 40 minuten zwemmen, de beschreven SPF nog steeds gehaald wordt. Dat betekent dus dat als er op een fles ‘waterproof’ staat, dit niet betekent dat je na die ene insmeerbeurt de hele dag in en uit het zwembad kan springen. Ook door het afdrogen met een handdoek wordt vaak een deel van de zonnebrandcrème verwijderd.
 

Op wintersport? Kies een vette zonnebrandcrème!

Gebruik een vette zonnebrandcrème voor de wintersport. Een product op waterbasis – zoals de meeste zomerse anti-zonnebrand -  bevriezen op de huid in de kou. Wintersportcrèmes bevatten daarom veel vetten, waardoor ze ook goed smeerbaar blijven bij lage temperaturen. Bovendien voorkomen deze crèmes uitdroging van de huid; dat gebeurt snel als het koud is.

Select the Component and add.
Close