Hoe slecht is de zonnebank?

KWF.nl > Preventie > Zon verstandig > Hoe slecht is de zonnebank?

Liever niet onder de zonnebank

Is de zonnebank echt zo slecht?

1x per week onder de zonnebank kan echt geen kwaad

Elke keer dat je onder de zonnebank gaat moet je vergelijken met de hoeveelheid uv-straling van een dag naar het strand. Dat betekent 52 extra stranddagen per jaar en dus een hoop extra uv-blootstelling. Uit onderzoek is gebleken dat mensen die ooit onder de zonnebank gingen meer kans hebben op huidkanker. Bij mensen die op jonge leeftijd onder de zonnebank gaan (<35 jaar) is dat risico zelfs nog hoger.
 

De zonkracht van de zonnebank is niet hetzelfde als die van de zon

De gevaren van een zonnebank verschillen volgens de Gezondheidsraad niet van de gevaren van de echte zon. Dus ook huidkanker kan ontstaan door de zonnebank.

Ik heb de zonnebank nodig om mijn vitamine D op peil te houden

Vitamine D heb je nodig om gezond te blijven. Het is goed voor sterke botten, tanden én speelt een belangrijke rol bij het in stand houden van je weerstand. Je hebt geen zonnebank nodig om je vitamine D op peil te houden. We raden zonnebank gebruik af. Als je denkt een tekort aan vitamine D te hebben:
  • Ga dan voor een gericht advies naar de huisarts;
  •  Haal je vitamine D uit voeding of slik zo nodig tabletten bij.

Het is zinvol om onder de zonnebank te gaan om te zorgen dat ik daarna minder snel verbrand

Het wordt vaak aangeraden, maar het is niet zinvol. Onder invloed van UVB-straling kan huidverdikking worden opgebouwd, wat een natuurlijke bescherming biedt tegen teveel UV-belasting van de huid. Deze bescherming is echter beperkt en zal niet voorkomen dat je verbrandt. Daarnaast is het zo dat veel zonnebanken stralen alleen UVA-licht uitstralen. Deze UVA-stralen bieden geen natuurlijke bescherming, maar leiden wel tot huidveroudering en ook kunnen leiden tot huidkanker.
 

Wat is het risico?

Onder de zonnebank wordt je huid in een korte tijd aan een hoge dosis uv-straling blootgesteld. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, de huid blijft beschadigd.

Select the Component and add.
Close

Ons advies

  • Mensen met huidtype 1 raden we af om gebruik te maken van de zonnebank;
  • Jongeren tot 18 jaar mogen geen gebruik maken van de zonnebank, tenzij anders voorgeschreven;
  • Zonneapparatuur gebruik vergroot de kans op huidkanker.