Youtubers en KWF komen in actie tegen schelden met het woord kanker

compilatie van kwf afbeeldingen

Kanker is al jaren één van de meest gebruikte scheldwoorden in Nederland. Met name online lijkt schelden sociaal geaccepteerd. Daarom lanceert KWF samen met YouTubers Koen Weijland, Reginio ‘Rarko’ Resida en Bas ‘vvbasvv’ van Velzen de actie #tegenKK. De YouTubers merken dagelijks op hun streams dat schelden met kanker veelvuldig voorkomt, terwijl dit onnodig kwetsend is. Met de actie willen de initiatiefnemers een beweging starten tegen het schelden met kanker; scheld niet (meer) met kanker, zeg er iets van of sla terug met een ‘Tikkie’.

Verbaal geweld net zo pijnlijk

"Eén op de drie Nederlanders krijgt de diagnose kanker en dat betekent dat we er allemaal mee te maken krijgen. Het gebruik van kanker als scheldwoord moet daarom stoppen”, aldus Johan van de Gronden, directeur van KWF Kankerbestrijding.

Mede-initiatiefnemer en YouTuber Koen Weijland: “Woorden kunnen net als een klap in je gezicht serieus pijn doen. Kanker is zo'n woord dat pijn doet, zeker als je ziek bent of bent geweest of in je omgeving met de ziekte te maken hebt gehad. Tijdens mijn streams, op social media en op straat wordt er ontzettend vaak met kanker gescholden. Dat irriteert me en raakt mij persoonlijk doordat ik de ziekte nu in mijn gezin van heel dichtbij mee maak. Mensen hebben niet door wat de impact is van schelden met kanker.” 

Terugslaan met #tegenKK

Om te wijzen op de pijn die verbaal geweld teweegbrengt, gaan we terugslaan. Dit kan je zelf doen door niet (meer) te schelden met kanker en er iets van te zeggen. Daarnaast kan iemand die met de afkorting KK een verbale klap uitdeelt, voortaan ook een ‘Tikkie’ terug verwachten. Een digitaal tikkie in de vorm van een betaalverzoek. Met #tegenKK zetten we zo iets slechts, schelden met kanker, om in iets goeds, namelijk geld voor kankeronderzoek.

Over de Youtubers

  • Koen Weijland (27 jaar uit Arnhem) 213.000 abonnees, vijfvoudig Nederlands Kampioen FIFA en de allereerste FIFA E-sporter van Ajax. Op zijn YouTube-kanaal vind je voornamelijk FIFA- en voetbal gerelateerde content; 
  • Reginio ‘Rarko’ Resida (25 jaar uit Rotterdam) 165.000 abonnees en is o.a. bekend van zijn humoristische voetbalgerelateerde straatinterviews.
  • Bas ‘vvbasvv’ van Velzen (24 jaar uit Zwolle) heeft 227.000 abonnees en werd in één klap wereldberoemd met zijn talent om vrije trappen te nemen, is daarnaast commentator bij de E-divisie. 
  • Marcella ‘Nysira’ de Bie (29 jaar uit Leersum) maakte 7 jaar geleden als één van de eersten furore in de gaming-industrie en van gamer ‘Nysira’ groeide ze uit tot vlogger, 
    live-streamer en presentatrice van grote e-Sports evenementen.
  • Dani Hagebeuk (22 jaar uit Amersfoort) 100K volgers, is al 3 seizoen de E-sporter van Ajax en is twee keer landskampioen FIFA geworden in de E-Divisie. Op zijn YouTube-kanaal vind je voornamelijk FIFA-en Ajax gerelateerde content.

Op tegenkk.nl vind je alle mogelijkheden om online een Tikkie Terug te geven. 

08 oktober 2020