Universitair Medisch Centrum Groningen en Regio Gooi en Vechtstreek winnen Rookvrije Generatie Award

Beeld rookvrije generatie

Vandaag werden door presentatrice en tv-persoonlijkheid Tanja Jess voor de derde keer de Rookvrije Generatie Awards uitgereikt. Het toneel voor deze bijzondere award uitreiking was ARTIS in Amsterdam, dat vandaag als eerste dierentuin van Nederland volledig rookvrij is geworden. Met de Rookvrije Generatie Awards worden initiatieven beloond die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij kunnen opgroeien. A.S. Watson Health & Beauty Benelux (Kruidvat en Trekpleister) heeft vandaag de award ontvangen in de categorie bedrijven. De award in de categorie gemeenten ging naar Regio Gooi & Vechtstreek.

Inspirerende acties                                                              

Het afgelopen jaar zijn er goede ontwikkelingen geweest op weg naar een Rookvrije Generatie. Zo is in 2018 een Nationaal Preventieakkoord gesloten met meer dan 70 partijen die in 2040 een Rookvrije Generatie willen realiseren. ‘We zijn overweldigd door het aantal inspirerende acties die dit jaar zijn aangemeld en de hoeveelheid stemmen die zijn vergaard voor de felbegeerde Rookvrije Generatie Awards. Deze zijn een geweldige stimulans om kinderen rookvrij te laten opgroeien’, aldus Floris Italianer, voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij en juryvoorzitter van de Rookvrije Generatie Awards.

Alle winnaars per categorie

​Bedrijven ​A.S. Watson Health & Beauty (Kruidvat & Trekpleister)
​Personen ​Pepijn Boots (jeugdambassadeur) & Harry Pouwels (longarts)
​Sportverenigingen ​Voetbalvereniging ZAC (Zwolle)
​Scholen ​MBO College Zuidoost
​Recreatie ​Speeltuin Neuweg Hilversum
​Zorg ​Universitair Medisch Centrum Groningen
​Gemeenten ​Regio Gooi & Vechtstreek
​Eervolle vermelding ​ABN AMRO

 

Over de Awards

De Rookvrije Generatie Awards zijn een initiatief van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, opgezet om initiatieven die ervoor zorgen dat kinderen rookvrij opgroeien te belonen en te stimuleren. Stemmen via de website telden voor 50% mee in de einduitslag. De andere 50% werd toegekend door de jury, bestaande uit Floris Italianer (directeur Hartstichting), Sigrid Attema (manager corporate affairs KWF Kankerbestrijding), Michael Rutgers (directeur Longfonds) en Susanne Katus (directeur Alliantie Nederland Rookvrij).

De beweging ‘op weg naar een Rookvrije Generatie’ is een initiatief van het Longfonds, de Hartstichting en KWF Kankerbestrijding. Met een groeiend aantal partijen en personen werken we toe naar een samenleving waarin opgroeiende kinderen worden beschermd tegen tabaksrook en de verleiding om te gaan roken. Dat lukt als we samen het goede voorbeeld geven en de omgevingen waar kinderen komen rookvrij maken. Iedereen kan iets doen. Zo gaan we samen op weg naar een Rookvrije Generatie.