Menselijk lint van onbekende en bekende Nederlanders in Den Bosch

Vrouw op kantoor met collega's

In de binnenstad van Den Bosch staat Nederland op woensdagavond 15 mei op tegen kanker met een menselijk lint. Honderden mensen staan daar tegen kanker en voor een dierbare. Dat doen ze door te gaan staan en een prachtige foto vast te houden en de dierbare te eren. Dit als onderdeel van de grote live tv-show van KWF Kankerbestrijding en de AVROTROS; Nederland staat op tegen kanker.

Nicolette Kluijver is aanvoerder van de actie en zal als eerste in het menselijk lint plaatsnemen. Nicolette staat deze avond op voor haar arts: 'Dankzij zijn inzet, kennis en kunde kan ik weer van het leven genieten en dat gun ik iedereen. Daarom ga ik staan en ik hoop dat vele honderden mensen naast mij komen staan.'

Henry Schut, Dennis Weening en Albert Verlinde gaan ook staan in Den Bosch. Zij hebben net als alle anderen een eigen motivatie om dit te doen. Henry Schut: 'Ik ga 1,5 uur staan voor mijn oma die twee keer borstkanker heeft overwonnen. Helaas heeft ze het ook een derde keer gekregen en is er toen aan overleden. Met veel trots houd ik haar foto vast en ik roep iedereen op om samen met mij te gaan staan. Want samen maken we zo een vuist tegen kanker.’

Aanmelden

Iedereen kan zich online aanmelden en zo onderdeel uit maken van het bijzondere lint, van jong tot oud. Deelnemers betalen €10 inschrijfgeld en laten zich vervolgens sponsoren door vrienden en familie, om op die manier geld op te halen voor kankeronderzoek. 'Vaak worden er vrij intensieve acties georganiseerd om geld op te halen, maar deze keer kan echt iedereen het. Dat vind ik zo sympathiek en daarom vraag ik iedereen mee te doen', aldus Albert Verlinde, die zich ook aansluit en 1,5 uur gaat staan voor zijn vader.

De tv-show Nederland staat op tegen kanker wordt gepresenteerd door Frits Sissing. Bekende en onbekende Nederlanders komen in actie en delen hun persoonlijke ervaring met kanker: (ex)patiënten, wetenschappers en bekende artiesten. Daarnaast zullen speciaal voor de grote liveshow drie bekende Nederlanders tot levende standbeelden van drie grootheden uit de geschiedenis transformeren. Dit alles is op woensdag 15 mei vanaf 20:30 uur te zien bij de AVROTROS op NPO 1. Tijdens de televisieshow wil KWF Kankerbestrijding zoveel mogelijk geld ophalen voor nieuw onderzoek.

In Nederland krijgt 1 op de 3 mensen de diagnose kanker. Dit zijn meer dan 100.000 mensen per jaar. Maar omdat kanker zo’n complexe ziekte is, is er veel onderzoek nodig. En dat kost tijd en veel geld. Met de opbrengst van de sponsoractie kunnen kankeronderzoekers nieuwe doorbraken forceren. Zo komen we steeds dichterbij de dag dat niemand meer hoeft te sterven aan kanker.