KWF roept met klem op om te vaccineren tegen baarmoederhalskanker

Meisje krijgt prik

KWF start een campagne om meisjes te laten inenten tegen HPV. Dit virus veroorzaakt baarmoederhalskanker en er kan veel leed voorkomen worden als de vaccinatiegraad omhoog gaat. Daarom roept KWF Kankerbestrijding alle ouders van meisjes van 12 en 13 jaar op om hun dochters  mee te laten doen aan het vaccinatieprogramma en de HPV-prik te halen als ze daarvoor worden opgeroepen. Minder dan de helft van alle meisjes die nu 14 zijn, is ingeënt en dat aantal is veel te laag. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 750 vrouwen de diagnose baarmoederhalskanker en sterven 200 vrouwen aan de gevolgen hiervan. Dat is niet nodig: de HPV-prik verkleint de kans op baarmoederhalskanker met 75%.

Veel onnodig leed voorkomen

Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden noemt de lage vaccinatiegraad problematisch: 'Voorkomen is altijd beter dan genezen. Met de HPV – vaccinatie kunnen we honderden gevallen van baarmoederhalskanker en andere soorten van kanker voorkomen. Het leed dat kanker veroorzaakt, kunnen we met een prik voorkomen. Daarom roep ik alle ouders van meisjes van 12 en 13 jaar op om de prik te halen. En tegen twijfelaars wil ik zeggen: er doen veel fabeltjes de ronde over dit onderwerp. Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen; het krijgen van kanker is veel ingrijpender.'

Om alle HPV – gerelateerde vormen van kanker zoveel mogelijk tegen te gaan, is het noodzakelijk dat alle meisjes tot 18 jaar worden ingeënt. 16 – jarige meisjes krijgen een herinneringsoproep en kunnen, als ze nog niet gevaccineerd zijn, alsnog de prik halen. Het HPV - vaccin is het enige vaccin dat via een Rijksprogramma beschikbaar is en kanker kan voorkomen. Ook heeft het virus een relatie met het ontstaan van mond- keelkanker. De campagne start morgen.