KWF: noodzakelijk dat ook jongens gevaccineerd worden tegen kanker

Afbeelding van HPV vaccinatie

KWF is blij met het advies van de Gezondheidsraad om ook jongens te vaccineren tegen HPV en vindt het een noodzakelijke ontwikkeling. Tot nu toe was het advies om alleen meisjes in te enten. HPV is een seksueel overdraagbaar virus. HPV veroorzaakt bij jongens anus-, penis-, mond- en keelkanker en bij meisjes onder andere baarmoederhalskanker. Jaarlijks krijgen in ons land meer dan 480 jongens kanker als gevolg van het HPV-virus. Dat is niet nodig: de HPV-prik voorkomt jaarlijks veel gevallen van kanker. Jongens kunnen zelf ziek worden van het virus, en overdragen aan anderen.

Voorkomen is beter dan genezen

Directeur van KWF Kankerbestrijding Johan van de Gronden is blij met het advies:  'Jongens en meisjes moeten gevaccineerd worden; alleen zo kunnen we er voor zorgen dat het virus geen slachtoffers meer maakt. Met deze vaccinatie kunnen we tot wel 1450 gevallen van kanker bij jongens en meisjes vermijden. Voorkomen is beter dan genezen, of erger nog: overlijden.'

Vele landen gingen Nederland al voor

In onder andere België en Oostenrijk en veel andere landen worden jongens al gevaccineerd tegen HPV. Groot-Brittannië volgt dit najaar. Ervaringen uit het buitenland leren dat een hoge vaccinatiegraad voor zowel meisjes als jongens in combinatie met screening op baarmoederhalskanker een effectieve manier is om baarmoederhalskanker en andere vormen van kanker te voorkomen. 

Het HPV-vaccin is het enige vaccin tegen kanker dat via een Rijksprogramma beschikbaar is. 

19 juni 2019