Toekomstige behandelingen

KWF.nl > Over KWF > Sterren Stage terugkijken > Toekomstige behandelingen

 

Gericht bestralen

Sterren Stage neemt je mee naar de behandelkamer van de toekomst en laat zien hoe onderzoekers met nieuwe technieken de strijd tegen kanker naar een hoger niveau tillen.

Het klinkt als sciencefiction. Apparaten die diep in onze lichamen nauwkeurig tumoren kapot schieten met razend kleine deeltjes. Of technieken die kankercellen laten oplichten, zodat een arts tijdens een operatie zeker weet dat hij elk stukje ziek weefsel heeft verwijderd.

Hoe ongelooflijk ook, deze toekomstbeelden zijn geen fictie. Dankzij de rappe ontwikkeling van wetenschap en technologie kunnen patiënten dit soort zaken verwachten in de behandelkamer van de toekomst. Toponderzoekers Hans Langendijk en Go van Dam praten je tijdens Sterren Stage bij over deze fascinerende ontwikkelingen en de manier waarop ze het leven van ontelbare patiënten kunnen verbeteren.  

 

Bestralen met protonen

Langendijk zal dieper ingaan op de nieuwe bestralingstechniek, waarmee hij naar verwachting al eind 2017 patiënten kan behandelen. Tot nog toe gebruikten artsen fotonen om tumoren te bestralen – elektromagnetische straling die dankzij een gebrek aan massa moeiteloos door het mensenlichaam schiet. In plaats daarvan wil Langendijk nu protonen gaan gebruiken, deeltjes die iets zwaarder zijn zodat het lichaam ze afremt en ze geen schade aanrichten aan het weefsel dat achter de tumor ligt. Dat zorgt ervoor dat vervelende en soms zelfs levensbedreigende bijwerkingen binnenkort tot het verleden behoren. 

Bovendien zullen betere beeldtechnieken ervoor zorgen dat operaties om kankerweefsel te verwijderen nog succesvoller zijn, en minder vaak over moeten. Van Dam praat je bij over de bijzondere manier waarop hij kankercellen laat oplichten, zodat artsen ze bij de operatie duidelijk zien zitten. Een methode die ervoor zorgt dat bij een operatie niet per ongeluk weefsel achterblijft, met nieuwe tumoren of uitzaaiingen tot gevolg.

Dankzij dit soort technieken kunnen artsen in de toekomst mensen sneller en effectiever behandelen, of zelfs genezen.​​

Select the Component and add.
Close

New Scientist

Het populairwetenschappelijk magazine New Scientist schreef dit artikel voor Sterren Stage. Benieuwd wat ze verder schrijven?
Bekijk de site van New Scientist