Diagnostiek

 

Innovatie in diagnose

In de toekomst word je in het ziekenhuis misschien al bij binnenkomst door een ‘diagnose-straat’ geleid die tot de nok toe gevuld is met analysetools. Op die manier kunnen artsen je veel sneller vertellen  wat er met je aan de hand is en beginnen met de behandeling.
 
Marnix Lam, nucleair geneeskundige en kankeronderzoeker aan het UMC Utrecht, is de eerste topspreker die tijdens Sterren Stage zijn licht laat schijnen op de snellere en nauwkeurigere diagnosetechnieken van de toekomst. Want wanneer artsen meteen weten met welke soort kanker ze te maken hebben, en hoe agressief deze is, kunnen ze betere zorg op maat leveren.
 

Handig: radioactiviteit!

Lam hoopt de diagnose van kanker te verbeteren met behulp van radioactieve stoffen. Iets dat overigens ook nu al volop wordt toegepast in de praktijk. Kankercellen gebruiken bijvoorbeeld suiker als energiebron. Door suiker radioactief te maken kunnen artsen exact volgen waar het in het lichaam terecht komt. Met deze techniek kan kanker heel nauwkeurig worden opgespoord. Door bovendien te meten hoeveel suiker naar de tumoren gaat, kunnen artsen ook nog eens zien hoe actief (en dus agressief) een tumor is.
 
Het blijft bovendien niet alleen bij suiker. Patholoog Paul van Diest, die ook bij de Sterren Stage aanwezig is, zal vertellen over de nieuwe stoffen die hij ontwerpt zodat ze heel exact op specifieke soorten kanker passen. Alsof je een sleutel ontwerpt voor een sleutelgat. Door dat soort nieuwe stoffen radioactief te maken, kunnen artsen zoals Lam heel precies en in een vroeg stadium kanker in beeld brengen.
 
Bovendien worden de apparaten die naar dergelijke radioactieve stoffen kijken steeds beter. En niet alleen dat: verschillende apparaten met verschillende technieken worden ook steeds vaker samengevoegd in een enkel apparaat. Dat is niet alleen gemakkelijk, maar maakt de diagnose ook sneller en preciezer. 'Daarmee kunnen we zelfs een soort filmpje maken van hoe de stoffen naar kankercellen en tumoren gaan en hoe ze weer worden uitgestoten. Dat zou een weelde aan extra diagnostische informatie opleveren’, zegt Lam. ‘Maar dat is nog een beetje toekomstmuziek.’   

Select the Component and add.
Close

New Scientist

Het populairwetenschappelijk magazine New Scientist schreef dit artikel voor Sterren Stage. Benieuwd wat ze verder schrijven?
Bekijk de site van New Scientist