Wetenschappelijke mijlpaal: ontwikkeling van radiotherapie

KWF.nl > Over KWF > Geschiedenis van KWF Kankerbestrijding > Wetenschappelijke mijlpaal: ontwikkeling van radiotherapie
Professor Jelle Barentsz

​Het aantal onnodige behandelingen van patiënten met insignificante tumoren daalt met 89%. Dat zorgt voor minder (onnodige) operaties.

Professor Barentsz

Intensief en nauwkeurig bestralen zonder schade aan gezond omliggende weefsel

​In 1901 ontving Wilhelm Röntgen de eerste Nobelprijs voor de Natuurkunde. Zes jaar eerder had hij een nieuw soort straling ontdekt, die hij 'X-Ray' noemde. Nog diezelfde eeuw werd zijn vondst al ingezet als behandeling tegen kanker.  Helaas wist men toen nog niet dat straling ook kanker kan veroorzaken, hetgeen veel patiënten en behandelaars noodlottig werd. Veiligheidsmaatregelen en vernieuwingen in de  apparatuur (achtereenvolgens de Coolidge-buis, de Kobalt-60-bestraler en de lineaire versneller) verbeterden de resultaten aanzienlijk. Steeds beter lukte het om straling gedoseerd en gericht toe te dienen. Het eind van deze ontwikkelingen is nog niet in zicht. Beeldgestuurde bestraling, stereotactische bestraling, bestraling tijdens operaties en bestraling met protonen zijn maar een paar voorbeelden van radiotherapeutische vooruitgang. Het doel blijft onveranderd: tumorweefsel zo intensief en nauwkeurig mogelijk bestralen zonder schade toe te brengen aan het gezonde, omliggende weefsel.

Prostaatkanker

Acht van de tien mannen met verhoogde PSA-waarde heeft GEEN kanker. En als het wel  kanker is, hoeft een deel van de tumoren (insignificante tumoren) niet te worden behandeld. Toch ondergaan vandaag de dag vrijwel alle mannen met een verhoogde PSA waarde standaard een zeer pijnlijk onderzoek. Pijnlijk, maar omdat vaak niet heel duidelijk is waar de mogelijke kanker zit, ook niet heel nauwkeurig. In veel gevallen wordt de prostaat onnodig verwijderd, met vervelende bijwerkingen tot gevolg. Prof.dr. Jelle Barentsz van het Radboud Universitair Medisch Centrum werkt aan een veelbelovende nieuwe methode om met MRI prostaatkanker (en uitzaaiingen)beter in beeld te brengen, ook hele kleine uitzaaiingen van 1 á 2 mm (wat eerder niet mogelijk was). Dit bespaart veel patiënten het pijnlijke onderzoek en zorgt ervoor dat sneller bekend is óf er sprake van kanker(uitzaaiingen) is, waar dit zich bevindt en of deze behandeld moet worden. Deze methode is inmiddels al succesvol ingezet bij 45 (prostaatkanker)patiënten. 

Toekomst

Prof. Barentsz: “Als deze scanmethode landelijk wordt ingevoerd, betekent dit dat na een scan 50% van de mannen met een verhoogde PSA-waarde géén  biopsie hoeft te ondergaan. De rest ondergaat een minder pijnlijk onderzoek. Het aantal onnodige behandelingen van patiënten met insignificante tumoren daalt met 89%. Dat zorgt voor minder (onnodige) operaties.”

Select the Component and add.
Close

Prostaatkanker: beter zien = beter behandelen

Prostaatkanker sneller en beter opsporen met MRI
  • Kleine uitzaaiingen zichtbaar met nano-MRI
  • Standaardisatie door training voor radiologen
  • Implementatie in de (inter-)nationale richtlijnen.
Over het onderzoek