Wetenschappelijke mijlpaal: ontwikkelingen bij darmkanker

KWF.nl > Over KWF > Geschiedenis van KWF Kankerbestrijding > Wetenschappelijke mijlpaal: ontwikkelingen bij darmkanker
Professor Hans Clevers

​We weten nu wat er op moleculair niveau misgaat bij kanker, maar met die kennis maken we de mensen nog niet beter.

Professor Clevers

Dankzij geavanceerde detectiemethoden zijn voorlopers van tumoren steeds vroeger op te sporen

​Dankzij steeds verfijndere chirurgische technieken is de kans dat darmkanker terugkeert een stuk kleiner geworden. Hierdoor zijn de overlevingskansen toegenomen. Bovendien gaan deze ingrepen gepaard met minder complicaties, waardoor de kwaliteit van leven is verbeterd. Medicamenteuze behandeling van darmkanker was tot 1980 amper mogelijk. Er was slechts één middel, met bescheiden effect. Inmiddels zijn er meerdere soorten chemotherapie beschikbaar en is er succes geboekt met doelgerichte medicijnen. Deze blokkeren heel gericht (op moleculair niveau) de groei van kankercellen. Onderzoek naar stamcellen heeft verduidelijkt hoe een tumor ontstaat en hoe darmpoliepen uitgroeien tot tumoren. Dankzij die kennis is steeds beter bekend hoe dat proces geremd moet worden. Bij darmkanker speelt erfelijkheid een grote rol. In sommige families komt darmkanker veel vaker voor dan bij andere. Dankzij genetisch onderzoek weten we steeds beter welke genen een sleutelrol vervullen. Daardoor is steeds nauwkeuriger te voorspellen wie een hoog risico loopt en voor controle in aanmerking komt. Aan de hand van het genetische profiel van een tumor is ook steeds beter te voorspellen óf en waar de tumor zal uitzaaien. Dit is een belangrijke stap in de richting van ‘personalized medicine’: maatbehandeling voor elke patiënt. Dankzij geavanceerde detectiemethoden zijn voorlopers van tumoren steeds vroeger op te sporen. Vroege ontdekking is erg belangrijk want hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe beter de vooruitzichten voor de patiënt. In 2014 is het bevolkingsonderzoek darmkanker van start gegaan. Hiermee kunnen mogelijk 1.400 sterfgevallen per jaar worden voorkomen.

Vroege diagnostiek

Prof. Hans Clevers is geneticus en arts, en onderzoeker aan het Hubrecht instituut. “Onze onderzoeken zijn belangrijk om kanker te begrijpen. We weten nu wat er op moleculair niveau misgaat bij kanker, maar met die kennis maken we de mensen nog niet beter. Het belangrijkste voor de patiënt is het vroeg ontdekken van darmkanker. Screening is een goed voorbeeld. Ook vloeibare biopsie, waarbij bloed wordt afgenomen en onderzocht op drijvende DNA- of kankercellen, zal vroege diagnostiek beter mogelijk maken. Dit wordt nu in trials getest."

De toekomst

Professor Clevers: “We kweken weefsel van individuele patiënten op tot een soort minidarm, waarop we vervolgens oneindig veel soorten medicijnen en -combinaties kunnen testen. We testen duizenden stoffen (en combinaties hiervan) tegelijk, dat scheelt veel tijd. Bovendien testen we op gekweekt weefsel en niet op de patiënt zelf, dus dat voorkomt vele, soms onnodige bijwerkingen.”

Weefsel afnemen, op kweek zetten en het juiste geneesmiddel bepalen. Zo simpel zou het in de toekomst kunnen zijn.  

Video van professor Hans Clevers over het kweken van cellen buiten het lichaam voor het testen van medicijnen bij darmkanker.

 

Video waarin uitgelegd wordt hoe weefsel buiten het lichaam kan helpen bij de behandeling van kanker.

Select the Component and add.
Close