Aan tafel met de Eurocommissaris over toegang tot medicijnen

KWF.nl > Over KWF > Dure geneesmiddelen > Aan tafel met de Eurocommissaris over toegang tot medicijnen

KWF had het oor van de Commissaris en maakte daar dankbaar gebruik van

7 juni 2018

De weg naar de Eurocommissaris
In samenwerking met de Association of European Cancer Leagues (ECL) bereidde KWF Kankerbestrijding een standpunt voor op het voorstel van de Europese Commissie. KWF is een belangrijke partner voor de ECL. Wij zijn namelijk de voorzitter van de Task Force on Access to Medicines. Het gemeenschappelijke standpunt bleef niet onopgemerkt: de Eurocommissaris voor Gezondheid en Voedselveiligheid was onder de indruk en nodigde ons uit voor een gesprek.    

Vier punten voor succesvolle samenwerking
In het algemeen zijn we voorstander van een gezamenlijke samenwerking om één Europese studie te doen, in plaats van meerdere, soortgelijke studies.
Volgens het voorstel interpreteren de landen zelf hoe ze omgaan met de uitkomsten. In het gesprek met de Eurocommissaris benadrukten KWF en de ECL vier punten
die het voorstel naar ons idee nog beter kunnen maken:
1.Gebruik de hoogste standaarden voor HTA.
2.Gebruik uitkomsten die belangrijk zijn voor patiënten.
3.Betrek patiënten in het proces.
4.Transparantie en onafhankelijkheid.


Europese Tour
Het is de tweede keer in korte tijd dat KWF in Brussel aanschuift om het belang van toegang tot medicijnen voor alle Europese kankerpatiënten te garanderen. Vandaag bij de Europese Commissie en woensdag 23 mei 2018 tijdens een ronde tafel gesprek over de soms buitensporige prijzen van medicijnen, en de relatie met tekorten in het Europese Parlement, voorgezeten door Annie Schreijer – Pierik. Europarlementariër voor het CDA.
HTA
Onderwerp van gesprek met de Eurocommissaris waren HTA’s. Een HTA onderzoekt de toegevoegde waarde van nieuwe medicijnen ten opzichte van medicijnen die al beschikbaar zijn. Aan de hand van deze klinische en niet-klinische informatie kan de overheid besluiten om een medicijn wel of niet te vergoeden. De Europese Commissie stelt een verplichte samenwerking voor op de klinische samenwerking. Lees meer over HTA in het kader hiernaast.

Select the Component and add.
Close

Wat is HTA?

De gezondheidszorg is in elk EU-land anders geregeld. Toch is er één overeenkomst: in elk EU-land beoordelen organisaties zoals het Zorginstituut allerlei vormen van zorg, bijvoorbeeld nieuwe geneesmiddelen en nieuwe technische hulpmiddelen. Deze organisaties gaan dan na of de zorg werkt (effectief is). In sommige gevallen beoordelen ze ook of de zorg een goede kosten-batenverhouding heeft (kosteneffectief is).Zo'n beoordeling heet een Health Technology Assessment (HTA). Op basis van deze HTA's kunnen overheden of verzekeraars beslissen of (nieuwe) zorg wel of niet vergoed moet worden.​​​
Hier lees je meer over HTA

Woordvoerder(s)

Terug naar het overzicht