Uv-werende kleding

KWF.nl > Over KWF > Uv-werende kleding
standpunt

Beschermt alle kleding even goed tegen uv-straling?

15 augustus 2017

Nee, niet alle kleding beschermt je even goed tegen uv-straling. Het hangt o.a. af van de stof, het textiel en de vochtigheid van de stof. Uv-werende kleding beschermt je huid het beste tegen uv-straling. Uv-kleding biedt je namelijk een bescherming van rond de SPF 50, ook als de kleding nat wordt. Je bent zo extra goed beschermd. Uv-werende kleding is een belangrijke aanvulling op het smeren met zonnebrand en het opzoeken van de schaduw.

Gewone kleding
De huid kan ook bedekt worden met gewone kleding of bijvoorbeeld met een omslagdoek. Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. Je kunt zoals hierboven al beschreven het beste kiezen voor uv-kleding. 
 
Het gezicht kan beschermd worden door het dragen van een pet of een hoed (met een brede rand). Zoek daarnaast op tijd de schaduw op en smeer jezelf altijd goed in met zonnebrandcrème.
 
Voorkom verbranding
Om huidkanker te helpen voorkomen, is het belangrijk dat de huid niet verbrandt. Maar zelfs als dit niet gebeurt, loopt de huid al schade op door bijvoorbeeld langdurig zonnen  en kan huidkanker ontstaan. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon, ook als deze niet verbrandt.
 
Kort gezegd kan dit gedaan worden door te smeren, te kleren en te weren:
1. Smeren: smeer jezelf in met zonnebrandcrème
2. Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen
3. Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op
 
Lees hier meer over zonbescherming.

Select the Component and add.
Close

Woordvoerder(s)

Terug naar het overzicht