Uv-werende kleding

KWF.nl > Over KWF > Uv-werende kleding
standpunt

Beschermt alle kleding even goed tegen uv-straling?

15 augustus 2017

Uv-werende kleding biedt hoge bescherming
Door de huid te bedekken met uv-werende kleding ben je extra beschermd tegen uv-straling. Uv-werende kleding biedt meestal een bescherming van rond de SPF 50, ook als ze nat worden. Zeker voor kinderen, (ex-)patiënten en andere hoogrisicogroepen kan uv-werende kleding een welkome afwisseling zijn voor het smeren van zonnebrand en het opzoeken van de schaduw.

 
Gewone kleding
De huid kan ook bedekt worden met gewone kleding of bijvoorbeeld met een omslagdoek. Let hierbij wel op het materiaal wat je draagt: hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van SPF 15. Als gewone kleding nat wordt, houdt het bovendien nog minder uv-straling tegen. Het gezicht kan ook beschermd worden door het dragen van een pet of een hoed (met een brede rand). Zoek daarnaast op tijd de schaduw op en smeer jezelf altijd goed in met zonnebrandcrème.
 
Voorkom verbrandingen
Om huidkanker te helpen voorkomen, is het belangrijk dat de huid niet verbrandt. Maar zelfs als dit niet gebeurt, dan kan de huid schade oplopen door langdurig zonnen en kan huidkanker ontstaan. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon, ook als deze niet verbrandt.
 
Kort gezegd kan dit gedaan worden door te smeren, te kleren en te weren:
1. Smeren: smeer jezelf in met zonnebrandcrème
2. Kleren: bedek je huid door voldoende kleren te dragen
3. Weren: zoek de schaduw zo veel mogelijk op
 
Wat als de huid wel verbrandt?
Helaas is de schade die de huid heeft opgelopen na verbranding niet meer terug te draaien. Het is dan wel belangrijk om de huid goed te hydrateren. Dit kan met een (gekoelde) crème, zalf of met aftersun. Dit brengt het vochtgehalte van de huid weer op peil. Maar aftersun kan de huidschade van de verbranding niet herstellen.

Select the Component and add.
Close

Woordvoerder(s)

Terug naar het overzicht