Rood en bewerkt vlees

KWF.nl > Over KWF > Rood en bewerkt vlees
Koningin Wilhelmina en een onderzoeker

 

Standpunt rood en bewerkt vlees

26 oktober 2015

​Mensen die meer dan de aanbevolen hoeveelheid rood vlees, bewerkt vlees en vleeswaren per dag eten, hebben een (licht) verhoogd risico op kanker. Deze relatie is wetenschappelijk aangetoond, hoewel onderzoekers nog niet precies weten hoe die relatie in elkaar steekt. Rood vlees is bijvoorbeeld rundvlees, lamsvlees en varkensvlees. Bewerkt vlees is al het vlees dat is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen. Dit geldt ook voor gevogelte (bijv. gerookte kipfilet) en vis (bijv. gerookte paling en ingeblikte tonijn). Door de bewerking kunnen kankerverwekkende stoffen (carcinogenen) ontstaan. Deze stoffen kunnen cellen in ons lichaam beschadigen wat tot kanker kan leiden.

Advies

Wij adviseren om niet meer dan 500 gram rood vlees per week te eten en het eten van bewerkt vlees, zoals ham, salami en worst, te vermijden. Dit is vrij eenvoudig te realiseren door rood vlees af te wisselen met:

  • kip of ander gevogelte
  • vis
  • een dagje zonder vlees

Is het eten van rood en bewerkt vlees net zo schadelijk als roken?

Nee. Bewerkt vlees wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aangemerkt als 'kankerverwekkend' en rood vlees als 'waarschijnlijk kankerverwekkend'. Bewerkt vlees valt daarmee in dezelfde categorie als roken, alcohol en asbest, maar dat zegt niets over de mate van kankerverwekkendheid. Een gelijke classificering betekent niets anders dan dat er even sterke bewijsvoering is voor het feit dat een stof kankerverwekkend is. 

Ter illustratie: jaarlijks krijgen 19.000 mensen in Nederland kanker door roken. Ruim 2.500 mensen krijgen jaarlijks kanker door het eten van bewerkt en rood vlees. Ondanks dezelfde classificering is bewerkt vlees dus minder kankerverwekkend dan roken.

Select the Component and add.
Close

Woordvoerder(s)

Terug naar het overzicht